Denník N

V Amerike si cenia život na 7 miliónov, v Rusku na 40-tisíc. Plytvať peniazmi na ochranu baníkov sa im neoplatí

Záchranári z Kemerovskej oblasti patria v Rusku k najvyťaženejším. Foto - MČS RF
Záchranári z Kemerovskej oblasti patria v Rusku k najvyťaženejším. Foto – MČS RF

Matka a sestra dvadsaťsedemročného baníka z Belova úpenlivo prosili záchranárov, aby sa ešte raz spustili do šachty. Tí však už vedeli, že mladý baník sa stal ďalším čiernym číslom v štatistikách radiacich Rusko na popredné miesta na svete v počte banských nešťastí.

V mestečku Belovo v Kemerovskej oblasti na juhozápade Sibíri žije päťdesiatjeden čerstvých vdov. Muži niektorých z nich dobývali uhlie. Iní tých, čo mali pod zemou veľké problémy, zachraňovali.

Tentoraz sa na povrch nevrátilo ani 46 baníkov, ani päť záchranárov. Ich ženy plačú a ukazujú prstami na tých, ktorí za to podľa nich môžu. Ruské baníctvo patrí k najrizikovejším povolaniam na svete. Prečo je to tak?

Na každé miesto stojí rad záujemcov

Banské nešťastie v šachte s názvom Listvjažnaja bolo podľa mienky mnohých obyvateľov mestečka nevyhnutné. Spravodajca BBC Pjotr ​​Kozlov, ktorý bol na mieste havárie, potvrdil, že všetci, s ktorými sa stretol, uviedli, že o systematickom porušovaní pravidiel bezpečnosti práce vedeli. Ale – bolo to výhodné aj pre nich. Viac vyťažili, keď nemuseli pre každé pípnutie hlásičov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ceny energií

Svet

Teraz najčítanejšie