Denník N

Česko zvažuje povinné očkovanie pre niektorých, nastupujúca vláda je však zdržanlivá

Za povinné očkovanie niektorých skupín je jasne Andrej Babiš, nová vláda je voči nemu zdržanlivejšia. Foto - TASR
Za povinné očkovanie niektorých skupín je jasne Andrej Babiš, nová vláda je voči nemu zdržanlivejšia. Foto – TASR

Povinné očkovanie by sa malo týkať ľudí nad 60 rokov a vybraných profesií, ako sú zdravotníci, policajti alebo hasiči. Podporuje ho aj prezident Zeman.

Kým premiér v demisii Andrej Babiš v stredu v snemovni pretláčal povinné očkovanie ľudí nad 60 rokov a pre vybrané profesie, budúci premiér Petr Fiala a kandidát na ministra zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09) sú voči povinnému očkovaniu skôr zdržanliví.

Fiala v rozhovore pre Český rozhlas povedal, že ešte nie sú vyčerpané všetky možnosti, ako ľudí namotivovať na očkovanie. Válek zase v nedeľných Otázkach Václava Moravca na ČT potvrdil, že je iba za prípadné povinné očkovanie niektorých profesijných skupín, nie však vekových kategórií.

Povinné očkovanie ľudí nad 60 rokov a profesií, ako sú zdravotníci, policajti, hasiči, vojaci, pracovníci v sociálnych, spravodajských a väzenských službách, prípadne aj colníci, navrhol minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch. Platnosť by malo nadobudnúť do 1. marca, čo znamená, že dovtedy by mali očkovanie absolvovať všetky skupiny, ktorých sa týka.

Očkovanie ako politická téma

Hoci dnes v snemovni neprešiel návrh diskutovať o povinnom očkovaní, na jeho zavedenie nie je potrebný súhlas poslancov. Očkovanie by sa zaviedlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie