Denník N

Booster nie je bonus, ale základná ochrana, vravia vedci. Vedľajšie účinky po tretej dávke sú slabšie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pozreli sme sa na to, ako na imunitný systém pôsobí takzvaná posilňovacia očkovacia dávka, na čas, odkedy začína fungovať a na jej rolu počas „vedeckej hmly“, ktorú spôsobil nový variant omikron.

Na očkovanie treťou dávkou sa môžu prihlásiť osoby staršie ako 18 rokov, u ktorých uplynulo pol roka od podania druhej dávky. Po senioroch, učiteľoch či chronicky chorých tak postupne prichádzajú na rad aj tí, ktorí cestovali za prvou dávkou cez celé Slovensko alebo sa jednoducho dali zaočkovať pri prvých príležitostiach.

Podľa novembrového prieskumu agentúry Focus bolo pre tretiu dávku rozhodnutých približne 46 percent ľudí z tých, čo sa už proti covidu jednou alebo dvomi dávkami zaočkovali.

„Infekcia najviac hrozí skupinám, ktoré sa očkovali ako prvé, čiže seniorom či chronicky chorým, keďže už vieme, že hladiny protilátok časom klesajú. Preto je dôležité, aby sa preočkovali,“ hovorí imunológ z Medicínskej univerzity vo Viedni a Ústavu molekulárnej biológie SAV Vladimír Leksa. Dodáva, že tretia, takzvaná posilňujúca dávka (booster) má potenciál odbremeniť nemocnice, ale aj oveľa rýchlejšie zastaviť tretiu vlnu pandémie.

Z vekovej skupiny 65+, ktorá sa očkovala medzi prvými, si však imunitnú odpoveď posilnilo len málo ľudí. Zatiaľ čo druhou dávkou sa preočkovalo 95,7 percenta, tretiu vakcínu dostalo zatiaľ len 38,4.

https://dennikn.sk/2441516/zaockovanost/

Tieto čísla sú trochu skreslené, keďže nie všetci seniori šli na očkovanie hneď, ako mohli. Časť preto môže ešte stále čakať, kým im uplynie šesťmesačné obdobie od druhej dávky. Niektorí z dôchodcov sa mohli zaočkovať aj jednodávkovou vakcínou Janssen.

Podporná dávka nie je doplnkom

Výsledky štúdie spoločnosti Pfizer hovoria, že v skupine, ktorá dostala tretiu dávku vakcíny, bolo o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie