Denník N

Primár z Dunajskej Stredy Laczkó: Mal som pacienta, ktorý sa nechcel dať zaočkovať, lebo to nie je povinné

Balázs Laczkó. Foto N - Tomáš Benedikovič
Balázs Laczkó. Foto N – Tomáš Benedikovič

Primár z Dunajskej Stredy Balázs Laczkó hovorí, že po tvrdej druhej vlne nechcú ešte raz zažiť, aby museli rozhodovať o živote a smrti oni v nemocnici.

Podporte spustenie maďarskej verzie Denníka N

Skoro dvesto lekárov z južného Slovenska poslalo koncom novembra miestnym médiám vyhlásenie, v ktorom vyzývajú ľudí, aby sa dali zaočkovať. Lekári z Dunajskej Stredy, Komárna a ďalších južných oblastí píšu, že vyššia zaočkovanosť južných regiónov spôsobuje, že čísla hospitalizovaných sú tu nižšie, ani to však nestačí.

Jedným z organizátorov výzvy bol primár oddelenia anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OAMIS) v Dunajskej Strede Balázs Laczkó, ktorý už aj počas druhej vlny zdôrazňoval dôležitosť informovania verejnosti o pandémii.

V rozhovore s Balázsom Laczkóm sa dočítate:

  • prečo uverejnili výzvu na očkovanie,
  • prečo je v okrese Dunajská Streda vyššia zaočkovanosť,
  • či zdravotníci ešte vydržia ďalšiu silnú vlnu,
  • čo mu hovoria pacienti, ktorí nie sú zaočkovaní.

Maďarskú verziu rozhovoru si môžete vypočuť v rámci projektu Denníka N Pozsonyi podcast.

Podporte spustenie maďarskej verzie Denníka N

Prečo ste sa rozhodli uverejniť výzvu na podporu očkovania?

Videli sme, ako sa vyvíja situácia v okolitých okresoch, a preto sme považovali za vhodné spustiť túto iniciatívu. Lekári sa nám hlásili dobrovoľne. Pôvodne nás bolo okolo stosedemdesiat a odvtedy sa pridalo ďalších päťdesiat, čo považujem za veľmi pozitívne. Považovali sme za dôležité, aby bolo počuť aj náš hlas, hlas podporovateľov očkovania. My vykonávame medicínu založenú na dôkazoch. Naše skúsenosti ukazujú, že sa na pľúcnu ventiláciu dostáva, bohužiaľ, veľmi veľa mladých pacientov do 50 rokov. Za jediné riešenie preto považujeme očkovanie.

Je to v podstate reakcia na kampaň proti očkovaniu?

Máme tu veľmi vážnu spoločenskú krízu. Chceli sme, aby sa k nám pridali politické a mienkotvorné subjekty z južného Slovenska. Iba spoločne môžeme zabrzdiť epidémiu a zároveň dezinformačnú kampaň proti očkovaniu. Chceli sme podporiť aj tých kolegov, ktorí sa snažia v rámci prehospitalizačných procesov informovať ľudí a neraz sú vystavení verbálnym útokom.

Vo výzve odkazujete ľuďom, aby vám dôverovali. Dôverujú ľudia lekárom počas tretej vlny pandémie menej ako predtým?

Počas mojej doterajšej sedemročnej praxe vidím, že lekári postupne strácajú dôveru pacientov a vrcholí to teraz počas pandémie. Ovplyvňuje to hlavne vonkajší vplyv, teda šírenie dezinformácií, no vyskytujú sa, bohužiaľ, aj kolegovia, ktorí sa odklonili od medicíny založenej na dôkazoch. Našu výzvu však podpísali všetci primári dunajskostredskej nemocnice, čo je, podľa mňa, veľmi pozitívne.

Spomínali ste, že sa kolegovia hlásili dobrovoľne. Ako to prebiehalo? Ako prijali samotný nápad?

Vôbec ich nebolo treba presviedčať. Začali sme to organizovať traja-štyria a začali pribúdať mená. Všetci to vnímali veľmi pozitívne a hovorili, že bol už najvyšší čas niečo také uverejniť.

Balázs Laczkó. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dostali sa k vám už ohlasy zo strany pacientov alebo verejnosti?

Budeme sledovať, ako sa vyvíja očkovanie. Pridali sa k nám už aj niektorí politici, čo vnímame veľmi pozitívne, lebo za touto spoločenskou krízou je aj politická manipulácia. Veľmi zlý vplyv majú aj sociálne médiá, v ktorých sú najhlasnejšie práve skupiny proti očkovaniu. My veríme, že väčšina je iná, ale očkovaných je často menej počuť. Preto sme ich chceli podporiť.

Na Žitnom ostrove je pomer zaočkovanosti vyšší ako celoštátny priemer. Cítite to v dunajskostredskej nemocnici?

Áno. Vekové zloženie u pacientov je úplne odlišné oproti druhej vlne. Vyše polovice pacientov z covidového oddelenia je do 50 rokov. Skoro všetci pacienti na ARO alebo na pľúcnej ventilácii sú okolo alebo do 50 rokov. Všetci, ktorí sú v kritickom stave alebo majú ťažký priebeh, sú neočkovaní.

Koľko covidových pacientov máte aktuálne?

Dvadsaťpäť a ešte ďalších štyroch, ktorí sú na ventilácii.

Aké tendencie vidíte pri prijímaní a prepúšťaní? Očakávate, že podobne ako sme to videli počas druhej vlny, aj táto vlna sa bude šíriť zo severu a východu na juh?

Náš okres sa drží ešte pomerne dobre a vedeli sme ešte prijímať pacientov zo severných okresov. Z našich 25 pacientov je osem z iných okresov a dvaja zo štyroch, čo sú na ARO. Zatiaľ teda vieme pomáhať severným okresom.

Ako zvláda ďalšiu vlnu personál nemocnice? Druhá vlna tu bola veľmi tvrdá, boli takí, ktorí odišli?

U nás takí, našťastie, neboli. Otvorili sme nové oddelenie multiodborovej starostlivosti a všetci sme mali pozitívne očakávania. Náš tím sestier a lekárov je kompletný, ale aj tak bola pre nás druhá vlna psychicky veľmi náročná. Veľa mesiacov muselo prejsť, kým sme sa fyzicky i psychicky zregenerovali. Možno ešte túto vlnu vydržíme, ale neviem, ako by sme zvládli ďalšiu, hlavne psychicky.

Dostali ste po tvrdej druhej vlne pomoc pri psychickej regenerácii?

Áno, dostali sme ponuky od psychiatrov a psychológov a mali sme tímové tréningy. Ja a aj hlavná sestra sme so zamestnancami stále v kontakte a rozprávame sa s nimi o týchto veciach. Ak to niekto nevie spracovať, spomienky sa vracajú často po mesiacoch.

Ako si vysvetľujete, že vo vašom okrese je zaočkovanosť vyššia, ako je tá celoštátna?

Je za tým aj veľmi tvrdá druhá vlna a veľa negatívnych skúseností. Spravili sme počas druhej vlny video z covidového oddelenia, v ktorom sme ľuďom ukázali čierno-bielo, o čo ide. Podľa mňa aj to pomohlo. Ďalší dôvod môže byť, že sme blízko k Bratislave, kde je taktiež vyššia zaočkovanosť. Ešte ďalší dôvod je, že tunajší ľudia sledujú aj médiá z Maďarska, v ktorých dostali informácie o očkovaní oveľa väčší priestor. V Maďarsku sa politika nerozdelila na podporovateľov a odporcov očkovania. Aj keď je politika v Maďarsku extrémnejšia, nezachytil som, že by niektorý politik robil kampaň proti očkovaniu. Očkovanie tam sprevádzal spoločenský konsenzus.

Politická komunikácia teda bola v Maďarsku jednoznačnejšia.

Politická, ale aj mediálna komunikácia bola silnejšia.

Často počuť o tom, že lekári majú v tretej vlne už menej trpezlivosti voči popieračom očkovania a vírusu. Ako to prežívate vy?

Všetci pacienti sú vždy informovaní o priebehu ochorenia. Počas druhej vlny často odmietali napojenie na pľúcnu ventiláciu, čo malo niekedy tragické dôsledky. Všetci majú na to, samozrejme, právo. Pri všetkých diagnózach platí, že musia súhlasiť s napojením na prístroje, ak nie sú v bezprostrednom ohrození života alebo nedali dopredu vyhlásenie, že nesúhlasia ani vtedy, ak budú v bezprostrednom ohrození života. Vždy im všetko podrobne vysvetlíme. Ja sa však stretávam už s pacientmi, ktorí sú vyčerpaní a dusia sa, a oni už väčšinou spolupracujú. Vo videu, ktoré sme robili vo februári, sme mali napríklad pani, ktorej sme vysvetľovali, že jej jediná šanca na prežitie je, ak ju napojíme na ventiláciu. Ona nakoniec súhlasila a po veľmi ťažkých týždňoch sa ju podarilo zachrániť a poslať domov ako zdravú.

Od nej pochádza aj názov videa „Nechcem ešte zomrieť“?

Áno. Veľmi nás potešilo, že sa nám ju podarilo zachrániť. Chceli sme s ňou urobiť aj rozhovor pre verejnosť, ale odmietla to. Ona bola dobrým príkladom toho, že naša práca môže byť úspešná po vhodnej intenzívnej starostlivosti a s pomocou ventilácie.

Máte príležitosť hovoriť s neočkovanými pacientmi o tom, prečo sa nedali zaočkovať?

Ja pracujem aj ako lekár záchrannej zdravotnej služby a tam máme pacientov ešte v lepšom stave. V nejednom prípade neodporúčajú očkovanie práve lekári. S tým som sa však ešte nestretol, že by im dali na papieri, že očkovanie je kontraindikované, povedia im to iba ústne. Keď chodíte k svojmu lekárovi dvadsať rokov, tak mu to uveríte. Potom však stojíme pri pacientovi, neraz mladom, a poskytujeme mu liečbu. Aj preto sme sa chceli spojiť, aby relevantní lekári z rôznych odborov mohli povedať, aké sú dôsledky covidu a aké môže mať dôsledky očkovanie. Treba hovoriť aj o postcovidových syndrómoch, lebo pacienti, ktorých úspešne odpojíme od ventilácie, potrebujú ešte polročnú alebo ročnú terapiu a rehabilitáciu. To je taktiež veľmi náročné. Ja som bol rozhodnutý, že sa vždy budem pacientov pýtať na to, prečo sa nedali zaočkovať, ale v mnohých prípadoch už som to nepovažoval za správne z etického hľadiska. Mali sme však aj pacienta, ktorý nám nechcel veriť ani po tom, čo sme ho odpojili z ventilácie. Iný pacient nám hovoril, že on sa nedal zaočkovať, lebo na to nedostal príkaz.

Príkaz od koho?

Bol to bývalý policajt a čakal na príkaz od štátu. Hovoril, že ak by bolo očkovanie povinné, určite by sa dal zaočkovať.

Takže možno tu máme skupinu ľudí, ktorí čakajú na to, aby očkovanie bolo povinné?

Ja som mal len jedného takéhoto pacienta. Jeho som napájal na ventiláciu. Pamätal si všetko z obdobia pred svojím napojením, ale tie tri týždne, kým bol na ventilácii, mu úplne vypadli. Veľmi nás potešilo, že sme ho zachránili, ale bude potrebovať ešte niekoľkomesačnú rehabilitáciu.

Viacerí lekári hovoria, že pacienti sú v tejto vlne menej trpezliví alebo aj agresívni voči lekárom. Stretávate sa s tým?

Týka sa to skôr ambulantnej starostlivosti. Mnohí kolegovia sa snažia s veľkým elánom presviedčať ľudí, ktorí sa však tomu často bránia. Pre mňa je dôležité, aby sme ich informovali dostatočne. Neraz sa stalo, že ľudia nakoniec prijali, že iná alternatíva ako očkovanie neexistuje. Pacient môže mať takú diagnózu, pri ktorej ho treba dopredu pripraviť, aby bolo očkovanie bezpečné. Ak sa však takíto pacienti nedajú zaočkovať a nakazia sa, budú mať ťažký priebeh.

Aké tendencie vidíte v počte ochorení ako lekár záchrannej zdravotnej služby?

Naposledy som mal službu minulú sobotu. Vidíme prudký nárast. Pred mesiacom sme mali jeden výjazd ku covidu, teraz z ôsmich výjazdov sme mali šiestich pacientov s covidom a všetci boli neočkovaní.

Nemocnica v Dunajskej Strede. Foto N – Tomáš Benedikovič

Museli ste už v nemocnici odkladať operácie alebo ošetrenia?

Naša nemocnica bola medzi poslednými, kde sme ešte vedeli vykonávať plánované zákroky. Koncom minulého týždňa sme však už videli, že sa to mení, a dostali sme aj príkaz z ministerstva, že od pondelka musíme plánované operácie pozastaviť, aby sme mohli pomáhať iným nemocniciam. Na druhej strane však urobíme všetko pre to, aby sme mohli vykonávať neodkladné akútne a onkologické zákroky, a tie aj vykonávame. Okrem toho robíme aj urgentné gynekologické zákroky ako cisárske rezy alebo akútne krvácania a takisto zlomeniny. V niektorých nemocniciach je však už aj táto starostlivosť ohrozená pre ich preplnenosť.

Je začiatok decembra a nikto nevie, dokedy môže táto vlna trvať. Ak to bude podobné ako počas druhej vlny, keď sa to nezlepšilo do marca, ako vidíte vašu situáciu?

Máme dosť čerstvé skúsenosti, keďže vo februári a marci sme tu mali katastrofálnu situáciu. Mali sme absolútne preplnené covidové oddelenie a pritom sme sa snažili udržať aj starostlivosť o necovidových pacientov. Nechceli by sme aplikovať vojnovú medicínu, keď môžeme napájať na ventiláciu len tých, ktorí majú najväčšiu šancu na prežitie. Na jar k tomu, bohužiaľ, niekoľkokrát aj došlo, lebo tak sme mohli zachrániť viac pacientov. To môžu prežívať v najviac zasiahnutých regiónoch a je to psychicky zničujúce. Často si to človek ani neuvedomuje, ale ak o tom rozprávam, tie spomienky sa mi vracajú. Zničí to zdravotníctvo aj finančne, ale zdravotníkov to zničí aj psychicky. Nechceme sa zase dostať do situácie, keď my musíme rozhodovať o živote a smrti.

Balázs Laczkó

Medicínu vyštudoval v roku 2014 v Bratislave, odvtedy pracuje v dunajskostredskej nemocnici. Zúčastnil sa odbornej stáže na Malte. Pred štyrmi mesiacmi sa stal primárom oddelenia anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OAMIS) v Dunajskej Strede.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Pozsonyi podcast

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie