Denník N

Život je prikrátky na to, aby sme ho márnili s Dostojevským. Dve storočia s toxickým spisovateľom

Vasilij Perov: Portrét Dostojevského, výrez, 1872. Reprofoto – Google Art Project
Vasilij Perov: Portrét Dostojevského, výrez, 1872. Reprofoto – Google Art Project

Fiodor Michajlovič Dostojevskij je považovaný za jedného z najväčších ruských spisovateľov. Mal vplyv na dlhý rad autorov dvadsiateho storočia: na psychologickú prózu, existencializmus, absurdnú literatúru.

Jeho Zápisky z mŕtveho domu, Zločin a trest, Besy alebo Bratia Karamazovovci patria do kánonu svetovej literatúry. Tento rok má hneď dvojité výročie: 11. novembra 1821 sa v Moskve narodil, 9. februára 1881 v Petrohrade zomrel. Český literárny historik Martin C. Putna ponúka v nasledujúcom rozhovore trochu kritickejší portrét jubilanta.

Má zmysel si tie tohtoročné výročie pripomínať?

Pripomínať určite, ale asi tak, ako sa pripomína vstup Červenej armády do Československa v roku 1945. To znamená – oslavovať určite nie.

Hovoríte teraz o autorovi alebo o jeho diele?

Iba štrukturalisti to rozlišujú. Ja na toto náboženstvo neverím.

Takže Dostojevskij-človek je obsiahnutý v Dostojevskom-spisovateľovi?

Súvisí s ním. Dielo vždy súvisí s autorom. Štrukturalisti to skúsili vyvrátiť, ale vývoj literatúry aj čitateľstva ich dennodenne popiera. Vyučuje sa to síce dodnes na školách, ale na školách sa koniec-koncov vyučoval aj marxizmus-leninizmus.

Prečo to porovnanie s Červenou armádou? Čo je na Dostojevskom také negatívne?

Je to s ním rovnako dvojznačné ako so vstupom sovietskych vojsk do protektorátu v štyridsiatom piatom. Červená armáda síce ukončila jednu okupáciu, ale začala okupáciu inú: namiesto nacizmu komunizmus. Dostojevskij vytvoril niektoré diela, ktoré sú fantastické a dajú sa dodnes čítať, zároveň je však osobnosťou toxickou, plnou nenávisti a zlých ideológií.

Konkrétne?

Konkrétne ide o veľkoruské mesiášstvo, antisemitizmus, explicitné pohŕdanie Poliakmi ako komickými

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie