Denník N

V Čadci vyrobia milión vianočných ozdôb ročne, každý kus je originál. Boli sme sa pozrieť, ako vznikajú (+ foto)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ručne vyrábané vianočné ozdoby z podniku Okrasa Čadca vytlačila z domáceho trhu lacná čínska produkcia. Dnes sa k ozdobám z fúkaného skla mnohí vracajú.

Keď prichádzame do Čadce, je koniec novembra, necelý mesiac do Vianoc. Pre výrobcu vianočných ozdôb zvyčajne nastáva najrušnejšie obdobie. Výroba, ktorá sa krátko pred sviatkami sústreďuje už len na domáci trh, sa navyšuje a predaje dosahujú vrchol.

Hoci tento rok je všetko v dôsledku pandémie o trochu inak, vo výrobnom družstve Okrasa Čadca postupujú presne podľa plánov. Výrobu, ktorá nepretržite funguje od roku 1954 v prakticky nezmenenej podobe, neobmedzili.

V rozľahlom areáli z čias socializmu vyrábajú aj milión kusov ozdôb ročne. Vianočné gule, hríbiky, zvončeky či špice z fúkaného skla sa po rokoch, keď ich z Čadce vyvážali hlavne na zahraničný trh, vracajú aj na slovenské stromčeky.

„Retro motívy majú veľký úspech, ľudia ich majú radi,“ vraví Eliška Šipulová, predsedníčka podniku.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Eliška Šipulová s najpredávanejšími ozdobami na domácom trhu. Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyfúknuť zvonček či špic zvládne len málokto

Plameň horáka vydáva syčivý zvuk, pre ktorý v miestnosti vládne hluk. Teplota plameňa je okolo 800 až 1 000 stupňov Celzia, ľahko teda môže prísť k úrazu. Práca so sklom vyžaduje veľkú zručnosť aj absolútne sústredenie. Sklo je potrebné rýchlo zahriať, rovnomerne pootáčať, roztaviť a následne z neho vyfúknuť požadovaný tvar.

Sklenené ozdoby sa v Okrase stále vyrábajú rovnakým spôsobom. Do výroby ani dnes nezasahujú stroje a každý kus je originál. Najnáročnejšou časťou výroby je spomínaný prvý krok – fúkanie. Vianočné gule, ale aj iné náročnejšie tvary ako olivy, hríbiky, zvončeky či špice sa vo „fukárni“ vyrábajú zo sklených rúrok. Z nich sa vytvoria menšie kusy, takzvané telíčka, ktoré sa ďalej tvarujú.

Obzvlášť náročné je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Firmy

Pekné veci

Reality

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie