Denník N

Z ihriska do dôchodku

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Keby platili pravidlá, kontroly by robili kontrolné orgány a firmy by nebolo čím šikanovať, aby plnili predstavy vlády

Dôchodcovia kontrolujúci cenovky v supermarketoch, podmieňovanie stavebných povolení poskytnutím daru obci a poslanci Smeru dumajúci, kde asi majú akú štátom platenú kanceláriu, to nie je len náhodný súhrn správ tohto týždňa. Všetky ilustrujú tri javy, ktoré sú súčasťou verejného života:

– Vláda neformálnych pravidiel. Neexistuje zákon, ktorý by umožňoval starostom nútiť stavebníkov platiť im poplatky, aj tak sa to deje (a to ešte treba oceniť tých, ktorí peniaze nevezmú ako úplatok). Keď má vláda vyriešiť Váhostav alebo si chce vynútiť označovanie a kontrolu nižšej DPH, rieši to memorandami, ktoré podpisuje s firmami a záujmovými skupinami, ktoré sa akože dobrovoľne k niečomu zaviažu, hoci ide väčšinou o štátom vymyslený a nanútený nápad. Poslanci Smeru vedia, že kancelárie majú mať od strany a táto povinnosť je nadriadená čomukoľvek inému. A takto to beží, kamkoľvek sa pozriete – procesy od obstarávania po písanie zákonov bežia podľa vlastných pravidiel, nie tých verejne pomenovaných.

– Slabé vynucovanie formálnych pravidiel. Keby verejné orgány boli nútené dodržiavať lehoty v stavebnom konaní a korupcia sa reálne vyšetrovala, vynútené dary by nebolo za čo a ako vyberať. Keby niekto naozaj dbal o to, či poslanci čerpajú len toľko prostriedkov, koľko naozaj potrebujú, možno by mali len kancelárie, na ktoré si vedia spomenúť. Keby platili pravidlá, kontroly by robili kontrolné orgány a firmy by nebolo čím šikanovať, aby plnili predstavy vlády.

– Zotretie rozdielu medzi osobným, skupinovým a verejným záujmom. Je lepšie, keď má Smer peniaze od štátu, členov a vlastných poslancov, ako keby mali byť stopercentne platení len oligarchmi. Keď nie je za čo stavať ihriská, aj vypálené peniaze môžu poslúžiť. A prečo by si Fico nespravil zadarmo reklamu cez cenovky, keď môže, ak to ešte aj dôchodcov poteší a obchody na to kývnu? Ale ak raz máme poraziť aj najvážnejšie prípady úplatkárstva a rozdeľovania vplyvu medzi oligarchov, musí to všetko skončiť a verejní funkcionári musia pochopiť, že nech si aj vedia prospechárstvo akokoľvek dobre ospravedlniť, stále je neprijateľné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie