Denník N

Štyri ženy opisujú, ako sa báli očkovania proti covidu a vďaka čomu svoj strach nakoniec prekonali (+ rady odborníkov)

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Našich predplatiteľov a predplatiteliek sme sa na sociálnej sieti spýtali, či niektorí z nich museli dlho bojovať so strachom z očkovania proti covidu. Ozvali sa nám viacerí, ktorí mali veľké obavy – či už zo samotného „aktu“ očkovania, z vedľajších účinkov, alebo aj z toho, ako môže vakcína ovplyvniť ich aktuálne ochorenia. Štyri ženy, ktorých príbehy prinášame, nakoniec svoj strach zvládli. Opisujú, čo k tomu najviac prispelo a ako nakoniec prežívali samotné očkovanie.

Neuropsychológ Robert Krause vysvetľuje, prečo nás v niektorých situáciách prevalcujú emócie a čo vedie k tomu, že im pri rozhodovaní niekedy dávame prednosť pred rozumom. „Ľudia by v prvom rade mali pochopiť, čoho sa boja, inými slovami, či ich strach je opodstatnený alebo skôr iracionálny,“ hovorí.

Psychiatrička Barbora Vašečková radí, čo môže pomôcť zvládnuť obavy a kedy má zmysel vyhľadať aj odbornú pomoc. „Nemusíme to hneď prenášať do ambulancií, človeku vieme pomôcť tým, že budeme nablízku, ľudským prístupom,“ hovorí v rozhovore na konci článku.

Očkovanie so sklerózou multiplex

Keď koncom jari začali očkovať mladšie skupiny, Michaela s očkovaním dlhšie váhala, pretože má viacero vážnych diagnóz. „Vyše osem rokov mám sklerózu multiplex. K tomu sa pridala ešte aj astma. Navyše mám alergiu na niekoľko liekov,“ vysvetľuje, prečo mala z očkovania obavy. Zo začiatku jej ho neodporučila ani jej neurologička, no neskôr svoj názor zmenila. Ostatní lekári jej očkovanie odporúčali už od začiatku. Kolegovia ju, naopak, od vakcíny odrádzali. „Pri svojich diagnózach som si toho vypočula dosť, najčastejšie o nežiaducich účinkoch,“ opisuje, čo najviac prispievalo k jej obavám.

Nakoniec však strach prekonala. Priznáva, že najviac zavážilo to, keď videla, aké vážne následky môže mať človek po prekonaní covidu. Mohla ich sledovať naživo – aj u niektorých kolegov, ktorí ju zo začiatku odhovárali od očkovania.

Po očkovaní mala teplotu, žiadne iné nežiaduce účinky sa neobjavili. Hovorí, že chcela byť aj príkladom pre ostatných, aby sa očkovania nebáli. „Keď som ho zvládla ja so všetkými svojimi diagnózami a bez väčších problémov, tak sa niekoľko ľudí, ktorí ma poznajú, skutočne dalo zaočkovať,“ hovorí Michaela. „Na druhej strane mám aj skúsenosť, že človek napriek tomu, že bol hospitalizovaný s covidom a mal ťažší priebeh, poškodené pľúca, očkovanie naďalej odmieta.“

Účinnosť vakcíny otestovala aj na vlastnej koži, keď dostala záchvat sklerózy multiplex, pre ktorý strávila tri týždne v nemocnici. „Napriek zamorenému prostrediu som neochorela. Žiaľ, našli sa aj kolegovia, ktorí hovorili, že som v nemocnici skončila v dôsledku očkovania,“ hovorí. „Je mi úprimne ľúto, že niektorí ľudia uverili hoaxom. Ja verím lekárom, napokon, aj vďaka liečbe sklerózy multiplex som stále v práci a v pohode zvládam viac ako zdraví kolegovia.“

Ilustračné foto – TASR

Odpadávam už pri pohľade na ihlu

Silvia bola pevne rozhodnutá, že sa zaočkovať nedá. Prvým a hlavným dôvodom bol strach. „Každý rozprával, ako nás to zabije, že potom nebudem plodná a už mám vek na dieťa, veľmi ho chcem a s priateľom sa oň snažíme,“ vysvetľuje. A po druhé, ako mladá a zdravá si myslela, že očkovanie nepotrebuje. „Nemám žiadne problémy, chránim seba a okolie, tak načo?“ pýta sa.

Úprimne priznáva, že k očkovaniu ju nakoniec prinútili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Očkovanie proti koronavírusu

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie