Denník N

Preč s taktom, Ficove vlády ubližujú pacientom

Kresba: Shooty
Kresba: Shooty

Fico mal osem rokov, aby vyhnal zo zdravotníctva parazitov. Za jeho vlád však len pribudli a zosilneli.

Najprv jedna rada premiérovi: odvolajte ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Váš minuloročný predpoklad, že ak miesto Zuzany Zvolenskej dáte do funkcie na rok a pol nekonfliktného lekára štyridsiatnika, tak sa rezort už nejako bez extra veľkých škandálov dožije volieb, bol chybný.

Keby ste toho chlapa z funkcie odvolali hoci aj hneď, už na víkend by bol doma, uľavilo by sa mu – a na ministerstve zdravotníctva by nikomu nechýbal.

Pán premiér, Viliamovi Čislákovi ste dali úlohu nerobiť radšej nič, aby náhodou niekoho nenaštval. On však má na toto poslanie oveľa väčšie predpoklady, ako ste očakávali, a tak len každým dňom bude viac a viac dráždiť všetkých (chorých, zdravých, lekárov, sestričky, opozíciu, médiá, Kisku).

Samozrejme, ten stratený čas, počas ktorého viedol Smer zdravotníctvo, výmena ministra nevráti.

Zajac nebol dokonalý, ale bol posledný minister, ktorý mal víziu, ako zdravotníctvo zmeniť, a začal niečo robiť. No od nástupu prvej Ficovej vlády sa tu už takmer desať rokov len vedie jalová diskusia, či patrí alebo nepatrí kapitalizmus do zdravotníctva, koľko má byť zdravotných poisťovní, akú veľkú Pentu by sme si priali atď.

No pointa uniká, hoci nie je nijako zložitá a prekvapivá. Zdravotníctvo bude vždy sektor, o ktorého kvalite nerozhoduje v prvom rade trh, ale kvalita regulácie súkromných aj verejných častí systému.

Každá presná informácia, ktorú dáme pacientom alebo poisťovniam, im môže pomôcť vydobyť si kvalitnejšiu starostlivosť. Ale ešte aspoň desiatky rokov bude najefektívnejšie, keď minimálny štandard liečby popíše a bude vymáhať štát.

Nikto iný ako štát nemôže byť zodpovedný za to, ako sa v zdravotníctve správajú súkromné firmy. Ak im štát nastaví pravidlá, v rámci ktorých zdravotnícky priemysel môže zarábať s vedomím, že niektorí ľudia budú vďaka tomu kratšie žiť, tak sa nájdu podnikatelia, ktorí do toho pôjdu. To je prírodný zákon a ten ani snem Smeru nemôže prehlasovať.

Tento štát zlyháva v schopnosti povedať, na čo všetko má pacient nárok, kde má liečbu dostať, kto je vinný, ak sa to nestane, kto to má za pacienta zaplatiť a koľko zisku a za akých okolností z toho môžu mať súkromní podnikatelia.

To je zložitá, nudná, ale kľúčová práca. Robert Fico a Smer pre to neurobili takmer nič. Možno preto, lebo sú neschopní, možno preto, lebo im nikdy nie je dosť.

V každom prípade si už zaslúžia počúvať, že za osem rokov ničnerobenia majú na svedomí tisícky a tisícky ľudí, ktorí zbytočne prišli o zdravie alebo o život.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie