Denník N

Riaditeľ RTVS Rezník: Neviem, či sa Ficovi ospravedlníme. Výstup Matoviča v lotérii som nebral ako problém

Jaroslav Rezník. Foto - RTVS
Jaroslav Rezník. Foto – RTVS

Nechýba veľa, aby sme po športovom spustili aj spravodajský kanál, je to možné v horizonte jesene 2023, vraví generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Či bude vtedy riaditeľom a či sa bude uchádzať o znovuzvolenie, zatiaľ nevie.

Jaroslav Rezník (55) je generálnym riaditeľom RTVS, poslanci ho zvolili v lete 2017. Mandát sa mu končí v júli 2022. V rozhovore hovorí:

  • prečo ešte nevie povedať, či bude znovu kandidovať;
  • ako vyzeralo rozhodovanie o zaradení koncertu Simy Magušinovej;
  • od čoho závisí, či sa RTVS ospravedlní Ficovi za Mareka Makaru;
  • prečo chce dávať priestor ľuďom s iným pohľadom na pandémiu;
  • ale aj o tom, či bude mať športový kanál čo vysielať.

Keď sme spolu hovorili pred rokom a pol, teda už po nástupe novej vlády, pýtal som sa vás, aké sú šance, že zostanete na čele RTVS do roku 2022. Povedali ste mi, že síce neviete, ale že ste výmen vlád v rôznych funkciách už zažili veľa a napriek tomu ste svoj mandát vždy dokončili. Teraz to už zrejme nebude inak.

To nikdy neviete.

Vyzerá to veľmi pravdepodobne, keďže mandát sa vám končí v lete 2022. Čím to je – ste skúsenejší a obratnejší ako politici, ktorí sa tesne po voľbách chystali na vaše odvolanie?

Nemyslím si, že som skúsenejší a obratnejší. V prvom rade si myslím, že je dobre, ak sa časové úseky, keď sa volí riaditeľ a keď sa konajú parlamentné voľby, neprekrývajú. Je to dobre pre stabilitu parlamentného systému, ale aj pre RTVS ako verejnoprávnu inštitúciu. Všade, kde som pôsobil, som sa snažil do maximálnej možnej miery dodržiavať princípy verejnoprávneho média, ktoré som viedol. To znamená vyváženosť, pluralitu, slobodu myslenia, slobodu názorov a slobodu tvorby. Ak toto dodržiavate, máte predpoklady, že prežijete aktuálne turbulencie, ktoré sa po každých parlamentných voľbách dejú.

Nezohral vo vašom prípade rolu aj predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý sa vás zastal tesne po voľbách, teda v čase, keď bol tlak na vaše odvolanie?

Nemyslím si, že jeho postoj bol vyvolaný tým, že by sa chcel zastať mňa. Veď išlo o princíp, pretože bez toho, aby to bolo verifikované, sa zjavili všetky tie minibilbordy a flipcharty so sloganom „Čierne diery v RTVS“, o čom sme my hovorili, že to nie je pravda. Od roku 2020 sme prežili štyri hĺbkové kontroly, ktoré nič také nepreukázali. Ak Boris Kollár povedal, že si počká na výsledky týchto kontrol, tak myslím, že jeho reakcia bola správna a prirodzená.

Voľba riaditeľa RTVS bude v lete. Už máte pripravenú prezentáciu, s ktorou predstúpite pred poslancov na verejnom vypočutí?

Nie, nemám.

Čo mám z toho dedukovať? Že ste nesvedomitý a na voľbu sa ešte nechystáte alebo že kandidovať vôbec nebudete?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie