Denník N

Otčim Košičana, ktorý sedí tretí rok vo väzbe za marihuanu: Robo bol na cele s vrahom, ktorý dostal menší trest ako on (+ video)

Radovan Kulin. Reprofoto - N
Radovan Kulin. Reprofoto – N

Okresný súd minulý týždeň znovu odsúdil Roba Džunka za sedem gramov marihuany na dlhý trest, tentoraz desať rokov väzenia. Cez Skype sme hovorili s jeho nevlastným otcom.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prípad 27-ročného Košičana Roba Džunka patrí k tým najznámejším kauzám, ktoré ilustrujú drakonické tresty za marihuanu na Slovensku.

Začiatkom roka 2019 ho zadržali policajti pri razii v košickej pivárni. Našli uňho asi 7 gramov marihuany. Keďže ho už raz s trávou chytili – a bol v podmienke –, automaticky sa naňho vzťahujú veľmi prísne trestné sadzby, konkrétne 10 až 15 rokov väzenia.

Okresný súd ho pôvodne odsúdil na 12,5 roka väzenia, no tento verdikt krajský súd zrušil. Minulý týždeň padol nový rozsudok, ktorý znie 10 rokov väzenia. Robova rodina sa opäť plánuje odvolať a dúfa, že parlament konečne takéto prísne tresty zmierni.

O situácii Roba Džunka sme v podcaste V redakcii hovorili s jeho nevlastným otcom Radovanom Kulinom.

Vo februári budúceho roka bude Robo vo väzbe už tri roky. Ako to zvláda?

Určite to nie je jednoduché. Nie veľa ľudí chápe, čo znamená byť vo väzbe. Je to, ako keby ste boli v tretej výchovno-nápravnej skupine. Limitne sa to blíži ku kolúznej väzbe, pretože ste zavretý 23 hodín denne, máte maximálne hodinovú vychádzku vonku.

Neznamená to, že idete do lesa alebo do mesta, ale môžete vyjsť do kóje, ktorá má štyri krát jeden a pol metra, s mrežou hore. Tam môžete stráviť hodinu a potom ste v miestnosti tri a pol krát tri a pol metra. Traja alebo štyria.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie