Denník N

O napojení na umelú pľúcnu ventiláciu môžu rozhodnúť body. Ministerstvo spustilo triáž pacientov

Najvzácnejšie lôžka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Najvzácnejšie lôžka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 16.17. Keď nebude dosť miest na pľúcnych ventiláciách, napoja na ne skôr pacientov s väčšou šancou na prežitie. Hodnotiť majú to, ako veľmi sú odkázaní na pomoc iných, a aj vážne ochorenia.

O tom, kto sa dostane na jednotku intenzívnej starostlivosti alebo umelú pľúcnu ventiláciu, rozhodne v hraničných momentoch bodovací systém. Ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň spustilo triáž pacientov pri týchto život zachraňujúcich prístrojoch. Dáva tak nemocniciam objektívny nástroj, ako rozhodovať o tom, koho napojiť a koho nie. O triáži už informovali Sme.skMediweb.

Lekári v posledných týždňoch rozprávajú o tom, že v nemocniciach už nemôžu na pľúcnu ventiláciu napojiť každého, kto to potrebuje, a musia vyberať pacientov s väčšou šancou prežiť.

Nemocnice dostali minulý týždeň odborné usmernenie, ako majú postupovať. Bodovací systém majú využiť v prípade nedostatku miest na umelých pľúcnych ventiláciách a na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Keď pacientovi pridelia priveľa bodov a miest bude málo, nenapoja ho na na ventiláciu, ale presunú na paliatívnu či konzervatívnu starostlivosť s kyslíkom.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že oznámenie k triáži vydalo pre právnu ochranu zdravotníckych pracovníkov. „Čo neznamená, že sa triáž vykonáva alebo sa bude vykonávať,“ tvrdí ministerstvo. Usmernenie platí iba počas núdzového stavu a jeho aktivácia je podmienená vyčerpaním kapacít, vysvetľuje ministerstvo.

Aj napriek plným lôžkam zatiaľ pacientov neprevážajú do zahraničia. „V prípade potreby vieme tento prevoz promptne zabezpečiť,“ dodalo ministerstvo.

Tabuľka s bodmi: vážne ochorenia a aký krehký je pacient, nie podľa veku

V usmernení je tabuľka s bodmi, ktorými sa má ohodnotiť stav pacienta. Body sa mu pridávajú za chronické ochorenia a ťažké choroby a aj podľa toho, v akom je stave.

Viac bodov odráža horší stav pacienta – a znižuje pravdepodobnosť pľúcnej ventilácie.

Tohto postupu sa lekári nemusia úplne pridržiavať, na pľúcnu ventiláciu môžu napojiť aj pacienta s veľkým počtom bodov. Dokument im má dať návod, ale nemusia ho stopercentne naplniť, je to na ich rozhodnutí.

Ako sa body pripočítavajú:

Pri ochoreniach napríklad pacientovi pripočítajú dva body (v tejto kategórii maximum), ak mal v posledných troch rokoch zástavu srdca alebo ak jeho chronické ochorenie vyžaduje hospitalizáciu. Jeden bod pridelia pacientovi napríklad v prípade vážnejších ochorení obličiek, pečene, pľúc či pri cukrovke so závažnými komplikáciami.

Zásadný vplyv na rozhodnutie o napojení na ventiláciu bude mať druhá kategória označená ako „krehkosť pacienta“ – v tomto prípade dostane od jedného po deväť bodov.

Zdravý trénovaný pacient bude mať jeden bod,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie