Denník N

Prečo je zaočkovanosť Maďarov na Slovensku vyššia? Vplyv Budapešti je len jedným z dôvodov

Nemocnica Penty v Dunajskej Strede. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nemocnica Penty v Dunajskej Strede. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kampaň na podporu očkovania bola v maďarských médiách jednoznačnejšia, tvrdia osobnosti z južného Slovenska.

Zaočkovanosť Maďarov žijúcich na Slovensku je vyššia ako celoštátny priemer, ukazuje prieskum agentúry Focusúdaje z južného Slovenska. V okrese Dunajská Streda, kde sa asi 75 percent populácie hlási k maďarskej národnosti, je po Bratislave najviac zaočkovaných obyvateľov.

Prvú dávku dostalo 58,5 percenta ľudí (celoštátne je to 47,7 percenta) a obe dávky 55,5 percenta (celoštátne 44,9 percenta). V zaočkovanosti populácie nad 50 rokov zaostáva Dunajská Streda za Bratislavou len veľmi mierne, podľa údajov Inštitútu zdravotných analýz už presiahla 75 percent.

Vyššia zaočkovanosť sa ukazuje aj na stave poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ako Denníku N povedal primár OAMIS v Dunajskej Strede Balázs Laczkó, situácia v dunajskostredskej nemocnici je zatiaľ pod kontrolou a prijímajú pacientov zo severných okresov – asi tretina pacientov na covidovom oddelení je z najviac zasiahnutých severných oblastí.

Prieskum agentúry Focus ukazoval rozdiel v zaočkovanosti aj podľa národnosti. Kým z občanov slovenskej národnosti máme zaočkovaných 61 percent, u príslušníkov maďarskej komunity je to 66 percent. Pomerne vysokú zaočkovanosť ukazuje prieskum aj u voličov strany Aliancia – až 83 percent voličov spojenej maďarskej strany je zaočkovaných, čo je po Progresívnom Slovensku (93 percent) druhé najvyššie číslo.

Riaditeľ agentúry Martin Slosiarik tvrdí, že na názory Maďarov na Slovensku majú vplyv aj oficiálne postoje Maďarska, ktoré sú v tejto veci oveľa jednoznačnejšie ako na Slovensku. Podľa zisťovania Denníka N môže byť za výsledkami na južnom Slovensku ešte niekoľko ďalších faktorov.

Prvý dôvod:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie