Denník N

Pohoda v nepohode

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Grape sa chce konkurenčne usídliť na letisku v Trenčíne a byť trvalo v pohode na Pohode!

Autor okrem iného bol v rokoch 1976 a 1977 organizátorom Koncertov mladosti v Pezinku, v rokoch 1987 a 1988 alternatívnej multižánrovej (hudba, výtvarné umenie) prehliadky Čertovo kolo na bratislavských Pasienkoch a v rámci Nežnej revolúcie ako člen KC VPN dramaturgicky zabezpečoval mítingy na Námestí SNP v Bratislave.

Festival Grape chce ísť do Trnavy cez Trenčín.

Na trenčianskom letisku sa budú konať dva veľké letné festivaly. Malo by to trvať dva roky.

Je nadpis a podnadpis oznamovacieho článku k projektu záchrany festivalu Grape z internetového Denníka N. Článku, ktorý ma zaujal a ktorý som s veľkým znepokojením viac ráz prečítal, pretože mi v ňom „niečo nesedelo“. Po chvíli som pochopil čo.

Je to vlastne promočlánok pre projekt v rámci festivalového biznisu. Organizátori Grapu v ňom popisujú svoju úprimnú snahu nájsť náhradné miesto za letisko v Piešťanoch, kde festival do predminulého roku fungoval. Snahu o nájdenie nového miesta demonštrujú cestou po celom Slovensku, opisujú ponuky, ktoré dostali, a jedným dychom uvedú aj dôvody, pre ktoré ich neprijali, aby sa dopracovali k jedinému riešeniu a neomylne pristáli na letisku v Trenčíne.

Ako človek, ktorý sa takmer päťdesiat rokov venuje organizovaniu podobných projektov, musím konštatovať, že každá z uvedených ponúk je viac-menej relevantná. Samozrejme, to by sa jej museli organizátori Grapu chcieť aspoň trošku prispôsobiť. Z kontextu ich predstáv je však zrejmé, že im ide o jeden, jediný typ podujatia, ktoré chcú uskutočniť, a tým je Pohoda na letisku v Trenčíne.

„Veríme, že nás Trenčania prijmú v tomto dočasnom provizóriu, a my sa im za to odvďačíme kvalitným festivalom,“ vyhlasujú v článku organizátori Grapu Ján Trstenský a Juraj Podmanický. Nikde však neuvádzajú, aké majú na ich plány názory organizátori festivalu Pohoda. Iba čosi „o záujme (organizátorov Grapu), aby to boli dva iné festivaly“.

Ja už môžem iba parafrázovať Roberta Fica, klasika z vašej etickej branže, milí grapáci: „Ale chlapci, to sa takto predsa nerobí, do psej matere!“ Prísť a bez súhlasu sa nasťahovať k priateľom do logisticky a dodávateľsky vybudovaného a divácky zabezpečeného miesta s rovnakým projektom!

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie