Denník N

Bájka o covide a odborníkoch

Lekári z nemocnice v Čadci počas tretej vlny pandémie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Lekári z nemocnice v Čadci počas tretej vlny pandémie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudstvo sa vyvíja, politici už majú odvahu opravovať odborníkov.

Autor je psychiater

Mal som štrnásť rokov, keď som rodičom povedal, že chcem byť lekár. Otcova tvár žiarila radosťou, mama však sklonila hlavu a ozvala sa až po chvíli. Vždy som dúfala, že budeš právnik, povedala. Budeš ako otec: rozumný, racionálny a rozhodný človek. Ty by si mohol dosiahnuť viac ako on, lebo dnes sú už iné časy, než boli za jeho mladosti.

Tento rozhovor prebehol na jar 1968 a mama myslela na to, že otec prežil mladosť počas vojny. Po univerzite ho hneď vzali na front, kde padol do zajatia, a po návrate domov sa z neho stal človek bez vlasti a občianstva. Jeho postavenie sa trochu zlepšilo po roku 1948, no začiatkom päťdesiatych rokov odmietol vstúpiť do komunistickej strany, preto sa opäť stal „bezdomovcom“. Advokátsku prácu nedostal, prekladali ho z jedného mesta do druhého.

Mama dúfala, že v socializme s ľudskou tvárou sa bude ľuďom žiť lepšie. Otec mal však iný názor. Vieš, synu, so mnou sa osud celý život zahrával. Zatočila so mnou nielen vojna, ale aj komunisti. Skákal som, ako pískali. Ak budeš lekár, bude to inak. Ešte sa nestalo, aby komunisti niekoho odohnali od operačného stola len preto, že nie je členom strany.

Choď, vyštuduj, ale nikdy nevstúp do strany! Povedz, že nechceš byť členom strany preto, lebo nechceš uvažovať hlavou druhých.

Od roku 1976 pracujem ako lekár a otcove slová sa zhruba potvrdili. Pravda, komunistickí pohlavári sa so mnou často zahrávali, ale nikdy nemali odvahu zasahovať do mojej práce. Nespochybňovali moje diagnózy, zobrali na vedomie, aké terapie som pacientom predpísal, a bez slova akceptovali aj to, keď som chorému vypísal práceneschopnosť.

Po príchode covidu som si neraz spomenul na tento príbeh, lebo dnes už politici majú odvahu zasahovať do práce odborníkov. Darmo, ľudstvo sa vyvíja. Dopredu do úplného zániku!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie