Denník N

Od očkovania v ambulanciách si štát veľa sľuboval. Dnes ani nepovie, ktorí lekári očkujú

Na Slovensku očkuje proti covidu 769 lekárov v ambulanciách. Najviac ich je v Prešovskom kraji.

Keď sa v lete rozbiehal projekt očkovania v ambulanciách všeobecných lekárov, štát veril, že to pomôže urýchliť očkovanie v krajine. Mala to byť šanca pre tých, ktorí s vakcínou váhali alebo mali problém cestovať do očkovacích centier. Všeobecní lekári sú pre ľudí tí najbližší zdravotníci, s ktorými sa bližšie poznajú a často im dôverujú.

„Počet zaočkovaných ľudí nám pomáhajú zvýšiť lekári v ambulanciách. Z prieskumu, ktoré si nechalo vypracovať ministerstvo zdravotníctva, vyplynulo, že za najdôveryhodnejší zdroj informácií očkovaní respondenti pokladajú svojho lekára – ide o 49 percent,“ napísalo začiatkom septembra ministerstvo zdravotníctva.

V decembri 2021 je však zrejmé, že zapojenie všeobecných lekárov do vakcinácie neprinieslo efekt, ktorý sme na Slovensku potrebovali. Dospelá populácia je u nás zaočkovaná prvou dávkou len na 58 percent.

Prečo sa očkovanie v ambulanciách dostatočne nerozbehlo? S veľkou pravdepodobnosťou aj preto, že ak vakcínu nepodáva váš všeobecný lekár, nemáte sa oficiálne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie