Denník N

V kríze sa človeku uľaví, keď si nájde hromozvod. Ale hnev na neočkovaných nám nepomôže, hovorí psychológ Ondrušek

Uznávaný psychológ a odborník na krízovú komunikáciu Dušan Ondrušek. Foto N – Tomáš Benedikovič
Uznávaný psychológ a odborník na krízovú komunikáciu Dušan Ondrušek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Počas ďalšej vlny pandémie a lockdownu sme unavení, sklamaní a frustrovaní z toho, že sa nikam nevyvíjame. Už si začíname uvedomovať, že toto môže byť náš nový normál, hovorí psychológ Dušan Ondrušek. Už to nie je len búrka, ktorú stačí prečkať. „To je náš rozšírený postoj – zápecníctvo, snaha schovať sa, neriskovať, nepostaviť sa ku kríze čelom. Ale teraz nám už prestáva fungovať. Keď už pandémia trvá tak dlho, keď naokolo zomierajú ľudia, už sa nedá len tak schovať,“ hovorí Ondrušek.

V rozhovore vysvetľuje, prečo nám obviňovanie neočkovaných nepomôže, ale aj to, prečo by sme nemali byť počas krízy ako neprispôsobivá oceľová guľa, ale ako pružná gumová loptička.

Máme tu tretí lockdown. Ako ste sa cítili, keď ho oznámili? 

Cítil som nervozitu. Už sme si lockdownov užili dosť a mysleli sme si, že sa už v tejto situácii neocitneme. Mám „déjà vu“. Čím dlhšie trvá tretia vlna, tým viac sa začína podobať na tú druhú. To spôsobuje depresívne pocity, zdá sa nám, že sa nikam nevyvíjame. Človeku hneď napadne, či to takto nepôjde donekonečna. Pociťujem závisť voči iným krajinám, ktorým sa darí s covidom bojovať lepšie; zároveň cítim zlosť aj na nás samých. A všade okolo seba vidím prevládajúcu potrebu nájsť nejakého vinníka.

Ako to myslíte? 

Niekoho, na koho sa môžeme hnevať. Ten najbližší možný hromozvod sú nezaočkovaní. Hnev je až taký silný, že človek stráca súdnosť. Síce je objektívne pravda, že vysoká nezaočkovanosť je problém. Ale druhá časť rozumu hovorí, že hnev a ostré konflikty znamenajú len zhoršenie situácie. Našim príbuzným všeličo odpustíme, lebo sú rodina. Ľuďom závislým od alkoholu všeličo odpustíme, hoci si časť problémov spôsobujú sami. Mohli by sme aj voči neočkovaným zaujať podobný postoj – áno, je to nežiaduce, ale neoplatí sa konflikty vyostrovať, pretože dôsledky môžu byť ešte horšie. Nemôžeme sa hrať na to, že je to spravodlivé alebo že si to zaslúžia.

No zaočkovaní to presne tak cítia – je nespravodlivé, že vinou nezaočkovaných musíme mať znova lockdown. 

Pamätám si na postoj lekára Petra Sabaku, ktorý sa mi zdal mimoriadne zrelý.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Rodina a vzťahy, Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie