Denník N

Pätnásťtisíc prípadov nemusí znamenať výrazné zhoršenie pandémie, doplnili staršie dáta. V sobotu majú prehodnocovať lockdown

Po probléme s dátami v skutočnosti netušíme, aký vážny je stav pandémie na Slovensku po týždni lockdownu. Čísla za týždeň však ukazujú zhoršenie. Pozitivita testov bola vyše 36 percent. V nasledujúcich dňoch má dôjsť k prehodnoteniu opatrení.

Za štvrtok pribudlo oficiálne 15 278 nových prípadov koronavírusu, čo pôsobí ako zásadné prekonanie doterajších denných čísel.

V skutočnosti nejde o denný skokovitý nárast počtu pozitívnych. Ministerstvo zdravotníctva hlási, že doplnili staršie dáta, ktoré v utorok 30. novembra „neprešli od laboratórií do informačného systému“. Ministerstvo ešte nevylučuje dobeh čísiel ani v nasledujúcich dňoch.

Napriek neporiadku v dátach zrejme denné počty prípadov stále nie sú stabilizované a nie je jasné, či je možné hovoriť o vrchole tejto vlny. V skutočnosti teraz presne nevieme, aký je vývoj pandémie.

Doterajší rekord bol 10 315 prípadov z 23. novembra.

Aj týždňové čísla ukazujú zhoršenie

Na číslach v nemocniciach sa ešte tvrdé opatrenia pre všetkých nemohli prejaviť, na raste nových pozitívnych prípadoch už áno.

Pri probléme s dátami nám môže pomôcť sedemdňová incidencia. Za posledný týždeň je počet prípadov 61 515, za týždeň predtým to bolo 57 992 – čo je stále zhoršenie.

Koaličná SaS avizuje, že lockdown pre všetkých už nepodporí a bude chcieť jemnejšie pravidlá pre zaočkovaných. Keď sa o lockdowne rokovalo naposledy – práve preto, aby platil aj pre nezaočkovaných – Veronika Remišová bola proti.

Idú prehodnocovať lockdown

Chaos v dátach máme v čase, keď majú odborníci a ministerstvo zdravotníctva prehodnocovať opatrenia lockdownu. Desať dní od zavedenia lockdownu avizovaných na prehodnotenie prejde v sobotu. Následne sa má koaličná rada v pondelok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie