Denník N

Ktorá kniha vás tento rok najviac zaujala? (anketa)

Ilustrácia - Soňa Ševčíková
Ilustrácia – Soňa Ševčíková

Vyše 70 knižných tipov od spisovateľov, prekladateľov, vydavateľov a ľudí, ktorí veľa čítajú.

Dušan Dušek
spisovateľ

W. G. Sebald: Campo Santo
Opus, 2020

Odkedy sa u nás dajú zohnať preklady kníh Winfrieda Georga Sebalda, je pre mňa každý nový titul od tohto nemeckého autora knihou roka. Platí to aj o knižke Campo Santo, vydanej v náklade 400 kusov v Opuse, čo je malé české, no zázračné vydavateľstvo, ktoré sa pravidelne vracia k takým spisovateľkám a spisovateľom, ako sú napríklad I. Bachmannová, E. Bishopová, J. Brodskij, C. Milosz, R. Walser, C. Simon alebo J. Mitchell. Ako o ňom píše jeho prekladateľ R. Charvát, Sebald je jeden zo zásadných tvorcov literárneho obrazu katastrof dvadsiateho storočia a majstrom v umení zachytávania osudových udalostí ako veľkého divadla. Každá jeho kniha je plastickou mapou krajiny – a ľudí v nej. Odporúčam aj jeho ďalšie knihy: Vysťahovalci, Saturnove prstence, Austerlitz, Pocity. Závratě, Byt vo vidieckom dome.

Daniela Kapitáňová
spisovateľka

László Krasznahorkai: Melanchólia vzdoru
BRaK, 2021

Čítanie tejto knihy je jednoduché asi ako výstup na osemtisícovku bez kyslíkového prístroja. Ale ten pocit, keď otočíte poslednú stránku! Netušený pohľad na možnosti románu a prekladu do slovenčiny vďaka Gabriele Magovej.

Balla
spisovateľ

Do konca roka ubehne ešte dosť času, a teda ešte kopa kníh pred nami. Tu je stručná odpoveď, a keďže sa neviem (ani nechcem) rozhodnúť, tak dva tituly: Daniel Hradecký – Tři kapitoly (Listen, 2020) a Stanislav Rakús – Ľútostivosť (KK Bagala, 2021).

Etela Farkašová
spisovateľka a filozofka

Annie Ernaux: Roky
Inaque, 2021

Najviac ma oslovila kniha Roky od Annie Ernaux, autorky, ktorá dávnejšie patrí k mojim obľúbeným. Ide o svojský druh autobiografie, sama Ernaux o nej hovorí ako o „neosobnej“, no spájajú sa v nej netradičným spôsobom osobné zážitky autorky s kolektívnym príbehom jej generácie v rozpätí viac ako piatich desaťročí. Roky ponúkajú originálny pohľad intelektuálky a literátky s výrazným sociálnym cítením na francúzsku spoločnosť druhej polovice minulého a počiatku tohto storočia. Čitateľský zážitok umocňuje vybrúsený preklad Márie Michalkovej Rovnej. Vydavateľstvo Inaque si Rokmi pripísalo na konto ďalší edičný počin.

Tomáš Janovic
aforista

Dušan Dušek: Potok pod potokom
Slovart, 2021

Prečo?
Aj kniha môže byť živou vodou.

Natália Milanová
ministerka kultúry

Niklas Natt och Dag: 1793
Tatran, 2019

Za celý rok mi v pamäti najviac utkvela severská historická kriminálka 1793 (Niklas Natt och Dag). Po dlhom čase som si našla čas na beletriu a vôbec prvýkrát na severský triler. Nevedela som, čo od knihy očakávať, no zaujalo ma mimoriadne pútavé, no zároveň drsné spracovanie a napätie až do úplného konca. Už rozumiem, prečo sú severské detektívky také obľúbené. Zároveň so svojím synom Maxom čítame každý večer knihy ako Muflón Ancijáš od Braňa Jobusa, Rozprávky o psíčkovi a mačičke (Josef Čapek) a Feldekovu Veľkú knihu slovenských rozprávok.

Tomáš Hudák
komik

Richard Pupala: Ženy aj muži, zvieratá
Lindeni, 2020

Ak chcete siahnuť po slovenskej próze, ako sa vraví „na istotu“, tak najnovšia kniha Richarda Pupalu bude dobrým výberom. Dostatočne vypísaný a štylisticky podkutý autor si totiž v sérii trinástich poviedok brilantne poradil nielen s výstavbou svojich príbehov, ale veľmi nenútene a trefne do nich dokázal vniesť zvláštnu nostalgickú atmosféru, ktorá nám vždy ožije pod nosom, keď sa rozhodneme vracať vo svojich myšlienkach o roky dozadu. Trebárs do čias, keď z kolotočov duneli piesne Samanthy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Rok 2021

Kultúra

Teraz najčítanejšie