Denník N

Hoci je to dnes ťažké, vyhľadávajme povznášajúce chvíle

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovensko sa novej situácii vo svete nevyhne a od toho, aké bude vnútorne silné, bude závisieť, ako ju zvládne.

Autor je bývalý predseda SNR

Poslednú novembrovú nedeľu sa u našich starších bratov Židov začala, v 5782. roku od stvorenia sveta, sláviť Chanuka – Sviatok svetiel a u kresťanov sa začal advent, očakávanie narodenia Ježiša Krista. Aké myšlienky nám prináša tohoročný adventný čas bdenia, trpezlivosti a radosti?

Pápež František v jednom príhovore na Slovensku povedal, že kresťanstvo pôsobí vo svete cez Božie slovo, cez cirkev a cez znaky času. Ak rozšírime pôsobenie kresťanstva o snahu nespočetných ľudí vylepšiť tento svet, aké sú dnes „znaky času“ pre Slovensko?

Vo svete zavládol zákon sily: vojenskej, ekonomickej, ideologickej. Kdekoľvek sa dnes pozrieme na zemeguli, všade hrozí vojna, terorizmus, vydieranie. Keď si spomenieme na Havlovu „nepolitickú politiku“, pripadá nám to ako sen o bájnej Atlantíde, ktorý vtedy nakrátko preletel svetom. Slovensko sa tejto novej situácii vo svete nevyhne a bude záležať, aké bude vnútorne silné.

Dnes sú pre nás aktuálne najmä naše vzťahy so susedmi. Pripomeňme si, že v rokoch 1992 až 1998 sme boli v zahraničí vnímaní veľmi zle, písalo sa o nás ako o čiernej diere na mape sveta. Maďari, Poliaci a Česi nás vtedy podržali a najmä vďaka nim sme sa urýchlene dostali späť na trajektóriu demokratických štátov. Toto im nesmieme zabudnúť a proti Poliakom a Maďarom nemôžeme v týchto časoch ísť!

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie