Denník N

Deti už toho majú dosť. Keď sa dozvedeli, že musia byť zatvorené doma, mali slzy v očiach, hovorí riaditeľka zo Senca

Iveta Barková. Zdroj - Komenského inštitút
Iveta Barková. Zdroj – Komenského inštitút

Hygienici už zatvorili stredné školy a druhý stupeň základných škôl vo viac ako tretine okresov na Slovensku. Od pondelka školy zavrú aj v celom Bratislavskom kraji.

Riaditeľka Súkromnej základnej školy v Senci Iveta Barková hovorí, že učitelia sú vyčerpaní a ťažko sa im hľadá motivácia znova učiť online. Celý november sa totiž ich žiaci striedali v karanténe, infikovalo sa postupne 25 detí. „Posledná trieda dnes končí posledný deň karantény. Od pondelka by sme mohli byť všetci v škole, lenže znova sa zatvárame,“ hovorí riaditeľka Barková.

Ako trávite posledný deň v škole? 

Rýchlo sme zmenili plány a pozvali sme Mikuláša s anjelom a čertom už dnes, pôvodne sme ho plánovali na pondelok. Bude to, samozrejme, interný Mikuláš. Včera sme sa s deťmi začali rozprávať aj o tom, že sa znova budeme učiť online. Dnes teda finišujeme s prípravami na online vzdelávanie, komunikujem s rodičmi, dolaďujeme detaily s učiteľmi.

O čom sa v súvislosti so zatvorením škôl deti rozprávali? 

Rozprávala som sa so šiestakmi, ktorí sa len teraz v pondelok vrátili po karanténe do školy. Pýtala som sa ich, čo sa počas desiatich dní doma naučili, ako sa cítili. Väčšina z nich odpovedala, že dištančné vyučovanie vôbec nie je jednoduché, že ich to nebaví a že chcú chodiť normálne do školy. A že sa na to vôbec netešia.

Aké majú deti otázky k tomu, ako bude vyzerať škola v decembri? 

Napríklad včera ma žiaci poprosili, či by som nevymyslela niečo, aby sme sa mohli aj počas zatvorenej školy stretnúť. Asi nad tým začnem aj rozmýšľať. Možno nejaká prechádzka, samozrejme, iba s deťmi, ktoré by rodičia pustili. Pripúšťam, že sú aj také deti, ktoré sa tešia z dlhších vianočných prázdnin, ale na väčšine detí vidno,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Školstvo

    Rodina a vzťahy, Slovensko

    Teraz najčítanejšie