Denník N

Zatvorenie bratislavských škôl je chyba

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Plošné zatvorenie škôl je opatrenie, ktoré zdvíha ruku v znamení víťazstva nepriateľom očkovania a zhadzuje všetkých zodpovedných učiteľov, študentov a ich rodičov.

Autor je imunológ, SAV

Podľa vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave sa od pondelka zatvárajú všetky triedy druhého stupňa základných škôl a všetky stredné školy Bratislavského kraja. Je to rozporuplné rozhodnutie z viacerých dôvodov.

V prvom rade okresy Bratislavského kraja sú na špici v celoslovenskej zaočkovanosti. Bratislava je na tom najlepšie vo všetkých vekových kategóriách.

Študenti v tínedžerskom veku, teda práve tí, ktorí majú podľa vyhlášky zostať doma, mali už dlhší čas, na rozdiel od žiakov prvého stupňa, možnosť dať sa zaočkovať, a práve v Bratislavskom kraji túto možnosť aj náležite využili. Väčšina stredoškolákov v Bratislave je plne zaočkovaná.

Zaočkovanosť školákov v Bratislave je vyššia ako zaočkovanosť seniorov na Slovensku a nezaočkovaní ľudia v staršom veku sú práve tí, ktorí vyťažujú nemocnice.

Okrem toho je v Bratislave zaočkovaná aj veľká väčšina učiteľov a iných školských zamestnancov. V Bratislave sú aj plne, teda na 100 percent zaočkované školy, čo sa týka študentov aj učiteľov. Navyše sme v štádiu, keď aj veľa nezaočkovaných detí už ochorenie prekonalo, školy sú premorené.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Školstvo

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie