Denník N

Objavujte zábavu v Košiciach v akomkoľvek počasí. Umelecké zážitky, hravé experimenty, hlavolamy i laser game

Košice sú mesto nekonečných možností, ako sa zabaviť v ktoromkoľvek ročnom období a na akúkoľvek nôtu. Pre kvalitne strávený čas za každého počasia okoreňte svoj program zážitkami, ktoré zabavia starších i tých najmenších návštevníkov. Či už ste na výlete s rodinou, partnerom alebo partiou, rozhodne si nenechajte ujsť štipku umeleckého sveta, poriadnu dávku endorfínov i živú formu vzdelávania. Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi, ako na zábavu počas nepriaznivého počasia.

Mesto divadiel na každom kroku

Stavte na kultúru a vyberte sa za umeleckým zážitkom do mesta divadiel, kde je rozhodne z čoho vyberať. Užite si večer v tónoch obľúbenej opery či operety, alebo sa bavte na skvelých hereckých výkonoch známych tvárí košickej činohry. Intenzívny zážitok z baletu a pôvabnú atmosféru večera vyčaruje napríklad Labutie jazero či rozprávkový Luskáčik od Čajkovského v noblesnej sále Historickej budovy Štátneho divadla Košice. Pre komornejší večer si z divadelného repertoáru vyberte predstavenie na Malej scéne, v elegantnom prostredí secesnej architektúry.

Ak ste na výlete s celou rodinou, deti určite potešíte návštevou Bábkového divadla Košice. Zažite neopakovateľné momenty až v dvoch hracích priestoroch, a to iba na skok od centra mesta. Program plný detských predstavení zaručene rozosmeje aj staršieho diváka.

Fanúšikovia autorských nezávislých divadiel jednoznačne ocenia nový priestor Divadla Na Peróne v srdci historického centra mesta, ktorého repertoár sa zameriava najmä na kritické témy pre spoločnosť. Výkony charizmatických hercov si diváci môžu okrem interiéru divadla navyše užiť aj cez výklad na Zvonárskej ulici!

Čarujte v hravých labákoch Steelparku

Baví vás objavovať svet experimentov, hravej fyziky a chémie? Zamierte do vedeckého komplexu neďaleko centra mesta, v ktorom sa rád zabaví každý malý zvedavec. V Steelpark – park vedy, ktorý sa nachádza v komplexe Kasárne/Kulturpark, nájdete štyri poschodia plné zábavného programu pre celú rodinu – preskáčte sa do stredu zeme, oklamte gravitáciu, alebo sa vyšplhajte na prvé poschodie s použitím vlastnej sily na vertikálnom šplhadle.

Odhaľujte záhady fyziky i chémie aj v tematických laboratóriách a skúmajte tajomstvá magnetizmu či elektriny. Počas rozmanitých workshopov môžete nechať vybuchnúť vlastnoručne vyrobenú sopku alebo si vytvoriť svoju vlastnú dúhu.

Naplánujte si zimnú dovolenku v Košiciach a užívajte si chladivé aktivity v centre mesta i na košických sídliskách. 

Sledujte indície a prebojujte sa na slobodu

Potrápte svoju myseľ a riešte dobrodružné hlavolamy v Escape Rooms. Hneď niekoľko variácií izieb s témami známych kníh a filmových trhákov nájdete v historickom centre mesta. Z unikátnej izby pod zámkom vás na slobodu dostanú odpovede na logické hádanky, indície a riešenia nevšedných úloh, pri ktorých sa zapotia malé aj väčšie skupiny spoluhráčov. Ale pozor – na únik máte iba jednu hodinu!

Preniknite do tajov Rokfortskej školy čarodejníckej z Harryho Pottera, staňte sa súčasťou kultového Pána prsteňov alebo sa premiestnite do starovekého Egypta a Údolia kráľov k hrobke Tutanchamóna. Medzi populárne motívy patria aj Avatar, Piráti z Karibiku, detektív Sherlock Holmes, či príbeh známeho Pabla Escobara.

Skutočne autentický košický zážitok si vychutnáte aj počas únikovej hry pri hľadaní Košického zlatého pokladu. Neváhajte a rezervujte si hodinku času na lúštenie záhad, ktorých riešenia vám pomôžu dostať sa na slobodu!

Stredisko adrenalínových aktivít

Náruživí lezci a lezkyne, zbystrite zrak! V štedrých priestoroch Steam Factory na Moldavskej ceste máte jedinečnú príležitosť vyliezť do výšin za poriadnou dávkou adrenalínu. Ak ste si na výlet svoju lezeckú výbavu tentokrát nezbalili, ostaňte pokojne bez obáv – v Steam Factory si požičiate všetko potrebné – od sedáka, lano až po lezečky. Vítaní sú aj sólo jedinci, ktorí sa chcú po ťažkom dni nabiť endorfínmi na samoistiacom systéme.

Steam Factory však nie je zďaleka len o rozsiahlej lezeckej stene – keďže v sebe názov komplexu nesie trochu pary, rozpáľte to na strelnici za prítomnosti streleckého inštruktora. Pre milovníkov jazdy na kolieskových korčuliach je v priestoroch pripravená inline dráha a tí, ktorí obľubujú výškový adrenalín, sa potešia aj lanovej dráhe s hneď 19 prekážkami. A určite si nenechajte ujsť nejakú tú hodinku aj na laser game a ďalšie hry v hernej zóne!

Zdroj: www.steamfactory.sk 
Zdroj: www.steamfactory.sk

Plánujete dovolenku v Košiciach s celou rodinou? Inšpirujte sa tipmi na obľúbené hravé miesta, ktorými vás prevedie detský ilustrovaný sprievodca – Košický detský pas!

Vyskákajte sa dosýtosti!

Zaskákajte si do výšin a objavujte pestré možnosti Jump Areny! Na tomto mieste sa do sýtosti vyblázni každý, a to bez ohľadu na vekovú skupinu. Zabávajte sa na 29 pospájaných trampolínách a vyskúšajte si alternatívne pohybové kreácie vo vzduchu. Za hodinu sa toho dá stihnúť skutočne veľa – trochu akrobacie, salto vzad či odraz od kolien.

Okrem trampolín si tu aj zasmečujete na penovom basketbalovom odrážadle alebo sa stratíte v jame plnej penových kociek. Tí, ktorí si trúfajú okúsiť voľný pád, majú konečne šancu na skok z 2,5-metrovej veže do airbagu. Vytraste zo seba starosti každodenných dní a vyskákajte si veselú náladu v košickej Jump Arene!

Preskúmajte záhady vedy a techniky v praxi

Vitajte v múzeu, kde sa môžete dotknúť exponátov a skúmať fyzikálne javy na vlastnej koži! Strávte upršaný deň vo Vedecko-technickom centre Slovenského technického múzea priamo na Hlavnej ulici. V rámci bohatého programu pre všetkých zvedavých nadšencov vedy a techniky sú v múzeu pripravené interaktívne hry a hlavolamy z fyziky, optiky, elektrotechniky a mechaniky.

Vzdelávajte sa živou formou a objavujte až 100 interaktívnych exponátov moderného vedeckého centra – nájdete tu optické klamy, 2D a 3D ilúzie, čaro magnetizmu i úlohy zamerané na zmyslové vnemy. Porozumeli ste na hodinách matematiky Pytagorovej vete? Vo Vedecko-technickom centre STM si svoje vedomosti overia „naostro“ nielen deti, ale aj dychtiví rodičia. V rámci špeciálnych programov múzea môžete dokonca navštíviť sieň elektrických výbojov či vydať sa na expedíciu za hranice slnečnej sústavy.

Pripravení zažiť dobrodružstvá v akomkoľvek počasí? Na nasledujúcu dovolenku sa vyberte do Košíc, kde prežijete nezabudnuteľné momenty kedykoľvek počas roka. Zastavte sa vo Visit Košice Infopointe – vstupnej bráne mesta pre zvedavých návštevníkov, a zistite ďalšie overené i tajné tipy, ako prežiť kvalitný čas v Košiciach.

Andrea Petrovčinová pre Visit Košice

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie