Denník N

Priškrcuje práva autorov a ignoruje práva užívateľov. Novela autorského zákona je zrejme protiústavná

Zdroj – Google
Zdroj – Google

Slovenský parlament bude čoskoro rokovať o filtrovaní autorského obsahu, ale aj o oklieštení práv autorov.

Martin Husovec je vysokoškolský pedagóg a vedec na Právnickej fakulte London School of Economics and Political Science (LSE),
Zuzana Adamová je riaditeľkou Ústavu práva duševného vlastníctva a informačných technológií na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity

Európsky parlament prijal v roku 2019 smernicu, ktorá mala pripraviť autorské právo v členských štátoch na ďalšie desaťročia. Vytvoriť sa ňou mal jednotný digitálny trh pre autorské diela.

Smernica obsahuje mnoho dobrých riešení, napríklad v oblasti spracovania dát. Zároveň však obsahuje aj niekoľko kontroverzných ustanovení – o filtrovaní či právach vydavateľov tlače.

Proces prevzatia smernice do práva členských štátov doteraz vykazuje známky nekoordinovaného chaosu. Drvivá väčšina štátov mešká. Vrátane Slovenska. Každý štát si najpálčivejšie ustanovenia interpretuje po svojom. Je to dôsledkom toho, že smernica prešla bez toho, aby existoval široký konsenzus na tom, na čom sme sa vlastne dohodli.

Na Slovensku je okolo implementácie ticho. Pritom nedávno predstavená novela vykazuje zásadné nedostatky a nad rozsah smernice zásadne obmedzuje aj práva autorov.

O čo presne ide?

Filtrovanie online obsahu

Podľa nových pravidiel majú služby ako YouTube alebo Instagram získať licencie na obsah, ktorý na ich služby nahrajú užívatelia. Tam, kde sa to dá. Ak licenciu na obsah nezískajú, musia predísť porušeniu práv, ak si to autori alebo ich vydavateľstvá budú želať. Na rozdiel od minulosti tak služby nemôžu čakať na oznámenie, že dochádza k porušeniu autorských a iných práv. Musia proaktívne vyhľadať a odstrániť chránený obsah (fotografie, hudbu a pod.).

Služby teda musia obsah svojich užívateľov filtrovať – používať automatizované systémy na identifikáciu a odstraňovanie. Problém je, že tieto systémy nedokážu posúdiť právnu stránku veci. Neodlíšia legitímnu paródiu od pirátskej kópie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie