Denník N

Na ihrisku bol ako Messi, povahu mal ako Schumacher. Nórskeho kapitána Ødegaarda sláva nezmenila

Martin Ødegaard v januári 2015 po prestupe do Realu Madrid. Foto - archív TASR
Martin Ødegaard v januári 2015 po prestupe do Realu Madrid. Foto – archív TASR

Ako o budúcej hviezde o ňom písali, keď mal len šestnásť rokov. Nóra Martina Ødegaarda v januári 2015 kúpil Real Madrid za 4 milióny eur, hoci odohral necelú jednu sezónu v nórskej Eliteserien.

Chlapec, ktorý bol jedným z najväčších talentov svetového futbalu, sa však na Estadio Santiago Bernabéu nikdy reálne nepresadil. Namiesto toho teraz pomaly rastie do pozície lídra londýnskeho Arsenalu.

Jeho bývalí spoluhráči z Nórska dodnes spomínajú, ako im mladý Ødegaard pripomínal Lionela Messiho. Jarl-André Storbæk hral s Ødegaardom za Strømsgodset – klub, ktorému sa v posledných rokoch vo výchove mládeže darilo.

„V roku 2007 som nastúpil proti Messimu, keď Nórsko hralo priateľský zápas s Argentínou. Keď som hral proti Ødegaardovi na tréningu, mal som z toho rovnaký pocit,“ rozpráva Storbæk pre Denník N. „Už v pätnástich mal všetko: dokázal poslať prihrávku v správnej rýchlosti, prispôsobiť sa ostatným hráčom, prelomiť obranné línie, nabehnúť a otočiť sa presne opačným smerom, ako ste očakávali. Bol omnoho lepší ako ostatní v tíme, hoci mal iba pätnásť.“

Ødegaard na seba prvý raz pritiahol pozornosť v apríli 2014, keď debutoval v lige v zápase proti Aalesundsu. Bol najmladším hráčom v histórii Eliteserien, mal len 15 rokov a 118 dní. Trvalo mu iba štyri mesiace, aby sa dostal do seniorskej reprezentácie, premiéru absolvoval v priateľskom zápase so Spojenými arabskými emirátmi.

Ødegaard hral s mužmi, z ktorých mnohí mali o dvadsať rokov viac, ale napriek tomu bol lepší než

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie