Denník N

Detské vakcíny prídu 17. decembra. Ako bude očkovanie prebiehať a budú deti potrebovať tretiu dávku? (odpovede na otázky čitateľov)

Už o dva týždne by sa na Slovensku mohli začať masovo očkovať proti covidu aj deti od päť do 11 rokov. Dostanú menšiu vakcínu ako staršie deti.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred vyše týždňom Európska lieková agentúra schválila očkovanie s vakcínou Pfizer aj pre mladšie deti, teda od 5 do 11 rokov. Doteraz sa plošne očkovali deti nad 12 rokov.

Denník N zorganizoval debatu s lekárkou pre deti a dorast a členkou konzília odborníkov Elenou Prokopovou a riaditeľkou Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzanou Baťovou.

Odpovedali na otázky čitateľov a divákov, ktorí ich zasielali emailom a kládli ich aj priamo počas živého vysielania na facebooku.

Kedy začneme očkovať na Slovensku deti od päť do 11 rokov?

Masové očkovanie sa môže začať, keď sa privezú takzvané pediatrické formy vakcíny. Ak všetko prebehne bez komplikácií, vakcíny by mali byť podľa Prokopovej na Slovensku pripravené 17. decembra. Odvtedy sa môže masovo očkovať.

Aký je rozdiel medzi vakcínami pre deti a pre dospelých?

Je to identická vakcína. „Zloženie je rovnaké,“ hovorí Baťová. Rozdiel je v kvantite. Deti dostanú tretinovú dávku. Kým dospelým do striekačky natiahnu 0,3 mililitra, tak keby z rovnakej fľaštičky naťahovali vakcínu pre deti, museli by použiť 0,1 mililitra. „Je to veľmi maličké množstvo. Preto bola vyvinutá detská vakcína, kde rovnaké množstvo účinnej látky bolo nie v 0,1 ale v 0,2 mililitroch,“ hovorí Prokopová.

Už dnes sa očkujú menšie deti s chronickými ochoreniami, prečo sa rovnako nemôžu očkovať deti masovo už teraz?

Slovensko bolo jednou z mála krajín, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie