Denník N

Vlastnú atómovku by mal vytiahnuť Heger – treba odvolať Matoviča a zaviesť povinné očkovanie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič je pre vládu a koalíciu nepotrebný, naopak, je jej na príťaž rovnako ako štátu, preto mu treba vziať funkciu. Takto získanú energiu potom treba vložiť do podpory očkovania aj za cenu, že by muselo byť pre niektorých povinné.

Správanie ministra financií Igora Matoviča najmä v poslednom týždni ukázalo, že jeho ďalšie pôsobenie vo vláde by bolo nielen naozajstným ohrozením verejných financií, ale významne by poškodzovalo zvyšky autority tohto štátu a tým by ešte viac sťažovalo boj proti pandémii.

Povinnosť zastaviť Igora Matoviča má v tejto situácii predovšetkým Eduard Heger. Je Matovičovým dlhoročným kolegom, a preto ešte lepšie ako ľudia zvonku vie, že predseda OĽaNO je nenapraviteľne nebezpečný.

Eduard Heger ako predseda vlády môže odvolať akéhokoľvek ministra bez toho, aby si na to musel žiadať od niekoho iného povolenie. A keďže premiérovi ústava túto právomoc dáva a správanie Igora Matoviča vo funkcii je pre štát nebezpečné, je povinnosťou Hegera ju uplatniť.

Bol by to síce šok aj pre koaličných partnerov, ale ak je pre nich maximou udržať vládu bez Smeru, Hlasu a fašistov, mali by Hegera pri Matovičovom nevyžiadanom odchode podporiť.

Predseda vlády Eduard Heger však musí paralelne s tým nájsť východisko z pandemickej krízy, a preto musí pripravovať krajinu na zavedenie povinného očkovania.

Mal by si na to vytýčiť tri míľniky. Prvým je práve odvolanie Igora Matoviča, pretože by to samo osebe zdvihlo autoritu vlády a pravdepodobne by to aj znížilo odpor k očkovaniu vôbec, nielen k povinnému očkovaniu.

Druhým krokom musí byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie