Denník N

Predĺženie lockdownu nie je isté, v koalícii je spor o výhody pre očkovaných, školy aj o povinné očkovanie

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

SaS je proti zatváraniu škôl, Kollár ich označuje za hlavné semenište nákazy. Sme rodina je kategoricky proti povinnému očkovaniu. Premiér Heger hovorí, že cestou z pandémie je povinné očkovanie ľudí vo veku 60+.

Lockdown pre všetkých do 16. decembra, ako ho v nedeľu navrhlo konzílium odborníkov, nie je istá vec. V koalícii trvajú spory o to, ako bojovať s pandémiou – ako zvýhodniť očkovaných, či má byť očkovanie povinné a napríklad aj v tom, či zatvárať školy.

Rokovať o návrhoch konzília má v pondelok koaličná rada a po nej v stredu vláda. Už teraz je jasné, že k návrhom má pripomienky najmä SaS.

Konzílium navrhlo aj novinku, a to povinný OTP režim vo vlakoch a diaľkových autobusoch. To by znamenalo, že nezaočkovaní a tí, ktorí covid neprekonali v posledných 180 dňoch, by sa museli testovať.

Konzílium neprišlo s inými návrhmi, ktoré by v nasledujúcich týždňoch zásadnejšie odlišovali režim očkovaných a neočkovaných.

Výhrady, ktoré má druhá najsilnejšia koaličná strana SaS, sa týkajú práve rozlišovania medzi očkovanými a nezaočkovanými. „Budeme podporovať lockdown, ktorý bude zvýhodňovať očkovaných a vyliečených,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling v relácii TV Markíza Na telo s Michalom Kovačičom.

Aký postoj bude k odporúčaniu odborníkov mať Sme rodina, nie je jasné. Boris Kollár hovoril, že si chce najskôr vypočuť návrhy odborníkov – je však skôr za prísnejší lockdown, aby sa mohol skončiť do Vianoc.

Ako to je s koaličným právom veta

Branislav Gröhling nevedel odpovedať na otázku, či by SaS využila právo veta v prípade, že by zvyšok koalície súhlasil s predĺžením lockdownu. Prípadné veto by podľa Gröhlinga mohlo závisieť aj od toho,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie