Denník N

„Ale veď ja mám protilátky!“ Biológ vysvetľuje, čo to znamená a či sa na ne dá spoliehať

Biológ Adam Obr. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Biológ Adam Obr. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

„Panuje predpoklad, že mať protilátky je skvelé. Áno, je to dobré. Alebo skôr – nie je to zlé. Ale mať ‚nejaké‘ protilátky ešte neznamená byť chránený,“ varuje český bunkový biológ Adam Obr.

„Imunita vzniknutá po infekcii sa javí ako kvalitná, aspoň nejaký čas, ale nemá to vyznieť ako apel: ‚Choďte sa nakaziť, kašlite na vakcínu‘,“ vysvetľuje v rozhovore.

„Ale veď ja mám protilátky,“ hovoria mnohí ľudia, ktorí odkladajú alebo vôbec neplánujú očkovanie. Poďme si trochu rozobrať, čo znamená „mať protilátky“, kedy je ich existencia preukázateľná a kedy si môžeme byť istí, že nás chránia.

Je predovšetkým nutné povedať, že akékoľvek množstvo protilátok v krvi nie je kontraindikácou očkovania. Z preventívnych dôvodov skutočne nie je dôvod zisťovať si hladinu protilátok pred tým, než sa idem dať zaočkovať. Nič však nenasvedčuje tomu, že by akákoľvek hladina v krvi zhoršovala nežiaduce účinky vakcíny.

A keď niekto, kto chorobu prekonal napríklad aj pomerne nedávno, zvažuje, či ísť alebo nejsť na tretiu dávku?

Pokojne poviem, že nemusíte na nič čakať, môžete ísť kedykoľvek. Ale na druhej strane sa netreba ponáhľať. Ak máte dve dávky a pred mesiacom prekonaný covid, dáva zmysel chvíľu počkať.

Ale keď pôjdem hneď, neublíži mi to?

Nie. Keby totiž vyššia hladina protilátok mala pri súbehu s vakcínou ublížiť, ľudia, ktorí pracujú v nemocnici a sú trvale vystavení dávkam vírusu, by sa po tretej dávke museli zložiť. Áno, boli tu nejaké teoretické obavy, ale nepotvrdili sa.

Ale ak niekto v poslednom pol roku covid preukázateľne prekonal, nemusí stáť prvý v poradí na vakcínu. Neočkovaných a tých, čo ho neprekonali, máme stále dosť. Bohužiaľ.

Vráťme sa teraz k tomu, čo znamená to „mám protilátky“.

Ľudia s často oháňajú niektorým testom na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie