Denník N

Čo teraz môžu urobiť festivaly Grape a Pohoda

Leto 2015 - dva festivaly v Trenčíne. Vľavo hore Peter Slameň a Ján Trstenský z Grapu, dole Michal Kaščák.
Leto 2015 – dva festivaly v Trenčíne. Vľavo hore Peter Slameň a Ján Trstenský z Grapu, dole Michal Kaščák.

Existuje aj iný scenár, než navzájom bojovať alebo sa ignorovať.

To, čo nás spája, je silnejšie a väčšie ako to, čo nás delí, spievajú v jednej pesničke Živé kvety. Ľahšie sa to vyslovuje, než dodržiava, to napokon táto skupina sama dobre vie – nedávno sa rozpadla. A už to vedia aj hlavné postavy čerstvej kauzy našej hudobnej scény.

Čo sa vlastne stalo? Pred dvomi rokmi festival Grape stratil dlhoročnú základňu v Piešťanoch. Väčšinovým vlastníkom letiska je Trnavský kraj a župan sa netajil tým, že ho chce „rozlietať“. Keď sa to naozaj začalo diať, ukázalo sa, že nejde zladiť letiskovú prevádzku s organizáciou akcie s kapacitou do 30-tisíc ľudí.

Preto si musel Grape začať hľadať nový priestor. Logicky sondoval aj iné letiská po Slovensku a tu sa začal celý problém. Letisko Trenčín totiž rovná sa Pohoda. Na čele oboch festivalov sú muzikanti, ktorí sa dlho poznajú, v hlavnom tíme má Grape bubeníka z kapely Bez ladu a skladu. Za normálnych okolností by to pokračovalo internou debatou a vzájomnou dohodou, že zdieľanie jedného areálu je úplne zlý nápad, alebo sa dá vymyslieť nejaký model spoločného fungovania. Obe strany si však výsledok stretnutí uzavreli inak a každá ho inak medializovala.

Grape tvrdí, že Trenčín je len prechodné bydlisko, pretože o dva roky sa bude sťahovať do Trnavy, a že nenašiel iné riešenie. Podľa Pohody porušil pravidlá veľkých multižánrových festivalov a využil najjednoduchšiu možnosť prísť tam, kde má najlepšie pripravené podmienky.

Dôležitý je spôsob oznámenia, Pohoda takto ostro nezvykne vystupovať. Je to pochopiteľné. Trenčianske letisko si vypipláva už 17 rokov a snaží sa, aby sa tam všetci cítili, ako na návšteve u niekoho doma. Aj Grape tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie