Denník N

„Sem môžem napísať nielen, čo si naozaj myslím, ale aj čo chcem.“ Vyšli denníky Milana Lasicu

Prečítajte si ukážku z knihy osobných zápiskov Milana Lasicu, ktoré ilustroval výtvarník Marek Ormandík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Po komikse Radostná správa a dialógoch z televíznej relácie Ktosi je za dverami je tu tretia tohtoročná kniha, ktorú by mali mať všetci fanúšikovia značky L+S. Zíde sa aj každému, koho zaujíma, o čom a akým spôsobom v súkromí premýšľal Milan Lasica. Sú to totiž jeho denníkové zápisky. Skutočné názory – nie tie, ktoré sa pod jeho menom už niekoľko rokov šíria po internete.

„Sem môžem napísať nielen, čo si naozaj myslím, ale aj čo chcem,“ stojí v úvode knihy V krátkosti. K tomu ešte treba dodať „aj ako chcem“.

Máte tu Milana Lasicu z prvej ruky. Z obdobia na prahu sedemdesiatky, keď sa rozhodol veľmi otvorene pozrieť na vlastný život, na osudy ľudí okolo neho aj na celú spoločnosť. O dosť iného človeka než v starších knižných rozhovoroch s Jánom Štrasserom. Nejde o portrét, odpovede nasmerované otázkami – toto je autoportrét známej osobnosti, ktorá si už môže dovoliť pomenovať všetko úplne natvrdo. A presne to aj robí. Triafa presne, všetkými smermi – bez nutkania vylepšovania vlastného obrazu píše aj o vlastných zlyhaniach a lenivosti.

Pravidelne tu skloňuje výraz stredná vrstva, špeciálne na nej mu totiž veľmi záleží. V publiku aj v spoločnosti. Dôvod? „Stredná vrstva vytvára hodnoty a dodržiava nepísané zákony, a v podstate neexistuje. Pri peniazoch je čvarga.“

Používa čarovné starosvetské a írečité slová, pritom aj nadáva. Všetky vulgarizmy sú však funkčné. Vlastne veď sa neokúňajme pomenovať to tak, ako to naozaj je. Keď si skrátka Lasica myslí, že je niekto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Milan Lasica

Kultúra

Teraz najčítanejšie