Denník N

Nepravda sa poráža pravdou, nie basou, odkazuje Šeliga ministerke Kolíkovej (anketa k návrhu trestať za šírenie hoaxov)

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas 35. schôdze vlády SR v Bratislave 14. októbra 2021. Foto - TASR/Dano Veselský
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas 35. schôdze vlády SR v Bratislave 14. októbra 2021. Foto – TASR/Dano Veselský

Súčasťou rozsiahlej novely Trestného zákona, ktorú ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (za SaS) predstavila minulý týždeň, je aj návrh trestať ľudí za šírenie nepravdivej informácie. „Je to trestný čin, ktorý lepšie reaguje na dobu,“ priznala.

Cieľom návrhu je reagovať na čoraz väčší počet nepravdivých informácií, ktoré sa vytvárajú a šíria najmä v súvislosti s pandémiou ochorenia covid-19 a ktoré môžu ohroziť životy a zdravie ľudí.

Páchateľom by hrozil trest od jedného do piatich rokov. V čase núdzového stavu, teda počas krízovej situácie, by sadzba bola ešte prísnejšia. V prípade odsúdenia hrozí páchateľovi trest štyri až desať rokov.

Kolíkovej návrh však vyvolal okamžitú reakciu. I jej koaliční partneri varujú, že tento návrh môže naraziť na slobodu slova a prejavu. Ministerka na kritiku reagovala blogom, v ktorom vysvetľuje, že ústava umožňuje aj slobodu prejavu a právo vyhľadávať a šíriť informácie obmedziť zákonom. A to vtedy, ak je to nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných, bezpečnosti štátu, verejného poriadku, ako aj ochranu verejného zdravia a mravnosti.

„Všetky kritizované paragrafy v návrhu Trestného zákona sa týkajú len uvedeného. Postupujeme úplne v súlade s našou ústavou. Nepredpokladám, že by sa týmto ktorýkoľvek demokraticky cítiaci a konajúci politik či občan mohol cítiť ohrozený,“ upokojuje Kolíková v blogu.

„Nemyslím si, že moderná demokratická spoločnosť by mala byť taká, v ktorej sa masovo šíria nepravdy, ktoré sú kľúčové pre ľudí v čase, keď sa rozhodujú o svojich životoch alebo zdraví,“ dodala s tým, že v jej návrhu novely sa nehovorí o nejednoznačných informáciách. „Hovoríme o jasne overiteľných nepravdivých informáciách, ktoré niekto úmyselne vyrába a šíri a ktoré sú spôsobilé ohroziť životy a zdravie ľudí.“

Proti Kolíkovej návrhu sú zatiaľ aj jej partneri vo vláde. Ministerka spravodlivosti všetkým odkazuje, že je pripravená svoj návrh vysvetľovať a presviedčať, prečo je dobrý.

Denník N sa pýtal predstaviteľov parlamentných strán, ale aj generálneho či špeciálneho prokurátora, či je riešenie, ktoré v boji proti hoaxom vymyslela Kolíková, správne a čo iné by prípadne navrhli oni.

Boris Kollár, predseda Sme rodina

Hnutie Sme rodina predmetnú novelu zatiaľ nevidelo, a teda nepoznáme jej bližší obsah. No na základe doteraz medializovaných informácií považujeme novelu za výrazný zásah do slobody slova. Z tohto dôvodu to hnutie v takej forme nepodporí aj vzhľadom na to, že v súčasnosti máme množstvo paragrafov, ktoré sa podobnou problematikou zaoberajú.

Alojz Baránik, poslanec SaS

Pani ministerku v tomto úsilí podporujem a navrhované riešenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Mária Kolíková

Reforma súdnictva

Slovensko

Teraz najčítanejšie