Denník N

Vianočný večierok s omikronom. Na párty v Osle sa infikoval takmer každý

Reštaurácia a bar Louise v Osle. Foto - Flickr/Tina Kjensli
Reštaurácia a bar Louise v Osle. Foto – Flickr/Tina Kjensli

Asi 120 ľudí z vianočného večierka v Nórsku sa zrejme infikovalo novým variantom omikron. Všetci boli zaočkovaní a pred večierkom otestovaní, príznaky majú mierne.

V piatok 26. novembra bol svetovou správou číslo jeden nový variant koronavírusu. Jeho objav ohlásili juhoafrickí vedci len deň predtým, Svetová zdravotnícka organizácia ho nazvala omikron a zaradila popri delte medzi „obávané varianty“.

Práve v ten piatok sa v reštaurácii a nočnom klube Louise v nórskom hlavnom meste Oslo konal vianočný večierok firmy Scatec, ktorá sa angažuje v obnoviteľných zdrojoch energie. Pôsobí aj v Južnej Afrike a najmenej jeden jej zamestnanec, ktorý sa zúčastnil na večierku, sa z tejto krajiny nedávno vrátil.

Firma, ale aj klub urobili všetky opatrenia, ktoré v tom čase vyžadovali nórske úrady. Krajina má rekordne veľa prípadov, no 98 percent ľudí nad 60 rokov je zaočkovaných a v nemocniciach je len 300 ľudí s covidom.

Všetci plne zaočkovaní

Aj všetci zamestnanci firmy na večierku boli plne zaočkovaní, nikto z nich nemal pred ním žiadne príznaky a urobili si samotesty, ktoré všetkým vyšli negatívne. Napriek tomu sa takmer všetci, ktorí sa v ten večer objavili v klube, infikovali koronavírusom.

Celkovo hlásili v nedeľu už 120 infikovaných. Variant omikron potvrdili v 13 prípadoch naisto sekvenovaním, asi polovica je ním infikovaná pravdepodobne, ostatné prípady sa ešte skúmajú.

Vianočný večierok sa tak stal najväčšou superšíriteľskou udalosťou nového variantu mimo Južnej Afriky.

Neinfikovali sa len ľudia z firmy. Podľa portálu NKR pozitívne testovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie