Denník N

16-ročný Slovák vo Švédsku prekonal Pastrňáka. Ešte to nič neznamená, nesmie uletieť, vraví jeho otec

Dalibor Dvorský na turnaji Hlinka Gretzky Cup. Foto – TASR/Lukáš Grinaj
Dalibor Dvorský na turnaji Hlinka Gretzky Cup. Foto – TASR/Lukáš Grinaj

Dalibor Dvorský je v širšej nominácii na hokejové MS juniorov.

Keď Róbert Petrovický vlani zobral na hokejové MS do 20 rokov troch 16-ročných hráčov – Juraja Slafkovského, Šimona Nemca a Filipa Mešára –, išlo o veľkú raritu. V rovnakom veku si totiž pred nimi na juniorskom šampionáte zahrali za Slovensko už len Marián Gáborík a Erik Černák. Na blížiacich sa MS môžu spomenuté mená napodobniť ďalší rovnako mladí hráči.

Do širšieho výberu trénera Ivana Feneša sa dostali aj 16-ročný útočník Dalibor Dvorský zo švédskeho AIK Štokholm a rovnako mladý obranca fínskeho Jokeritu Maxim Štrbák. Dvorský v uplynulých dňoch odohral vo Švédsku svoje prvé súťažné zápasy medzi mužmi, keď za AIK nastúpil na sedem stretnutí v druhej najvyššej lige HockeyAllsvenskan.

V zápase na ľade tímu Troja/Ljungby dokonca rozhodol o výhre AIK, keď sa dvakrát presadil v nájazdoch, a do štatistík mu pribudol prvý gól v Allsvenskan. Vo veku 16 rokov a 169 dní ho strelil ako piaty najmladší hráč v histórii súťaže a najmladší cudzinec. Prekonal aj mená ako Filip Forsberg, David Pastrňák či William Nylander.

„Ešte to nič neznamená,“ hovorí otec mladého hokejistu Dalibor Dvorský starší, ktorý vie, že jeho syn je ešte veľmi ďaleko od profesionálnej kariéry. „Najdôležitejšie je, aby zostal nohami na zemi a vnímal to ako krok v každodennom rozvoji. To, že hrá za mužov, je príležitosť naučiť sa nové veci, ale neznamená to, že sa časom nevráti späť do juniorského tímu. Je nesmierne dôležité, aby ‚neuletel‘, že už patrí medzi mužov a nemusí nič robiť. Stále to vnímame len ako posun v celkovom procese,“ dodáva.

V článku sa dočítate:

  • čím Dalibor Dvorský prekvapil medzi mužmi;
  • v čom vyniká v porovnaní s rovesníkmi;
  • či bolo v hre, že bude reprezentovať Švédsko.

Dvorský začal sezónu v tíme AIK do 20 rokov, ktorý hrá najvyššiu švédsku súťaž. Hlavným trénerom juniorov AIK je Slovák Martin Dendis, ktorý vysvetľuje, že 16-roční hráči v elitnej švédskej juniorskej lige len zriedkavo dostanú príležitosť. „V tejto súťaži hrajú najmä ročníky 2002 a 2003. Z ročníka 2004 sú tu len švédski reprezentanti a z ročníka 2005 sa sem-tam niekto objaví v zostave,“ hovorí Dendis.

Dvorský však ako hráč ročníka 2005 vyniká aj medzi staršími hráčmi, v 20 zápasoch získal 27 bodov a pred debutom medzi seniormi bol chvíľu najproduktívnejším hráčom juniorskej súťaže. „Dalibor je o tri roky mladší než väčšina hráčov v lige, ale hrá prvého centra a dominuje tejto súťaži spôsobom, akým v minulosti bratia Sedinovci či iné veľké švédske hviezdy,“ tvrdí Martin Dendis.

Nepôsobí ako stratený junior

Slovenský tréner, ktorý vo švédskom hokeji pracuje niekoľko rokov, sledoval Dvorského aj v jeho prvých zápasoch v Allsvenskan. Ide síce „len“ o druhú najvyššiu ligu, ale aj tak má veľkú kvalitu a v minulosti sa v nej rozvíjal napríklad Martin Fehérváry. Podľa Dendisa sa 16-ročný útočník nestratil ani medzi mužmi.

„Dalibor je na svoj vek veľmi slušne fyzicky pripravený. V posilňovni robí drepy so

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji do 20 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie