Denník N

Nie je v našej moci, koľkí prídu do Nemecka

Neexistuje niečo ako právo na lepší život. Nech to znie akokoľvek kruto, ale takéto právo nepozná žiadna charta na svete.

Autor je predsedom SaS

„Nie je v našej moci, koľkí prídu do Nemecka“, takto sa v stredu vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová v renomovanej nemeckej politickej talkshow Anne Will. Chápal by som, keby také vyjadrenie mal český alebo slovenský premiér, pretože Brusel nám vnútil nejakých utečencov. Ale ak takéto niečo povie najmocnejšia žena Európy a kancelárka najmocnejšej krajiny Európy, je to vyhlásenie bankrotu.

Takže my sa máme rovno zmieriť s tým, že Európa zažíva inváziu migrantov. Nemeckí daňovníci sa majú zmieriť s tým, že tento rok na nich prispejú desiatimi miliardami. Občania Nemecka sa majú zmieriť so susedmi, ktorých nechcú, a občania Európskej únie s tým, že jej lídri nie sú schopní ochrániť Európu.

Neexistuje niečo ako právo na lepší život. Nech to znie akokoľvek kruto, ale takéto právo nepozná žiadna charta na svete ani žiadna ústava. Existuje právo na politický azyl, a tu práve nemecký Grundgesetz veľmi jasne hovorí, že kto do Nemecka prichádza nie loďou a nie lietadlom, prichádza logicky z bezpečnej krajiny (lebo len takými je Nemecko obklopené) a nemá nárok na azyl v Nemecku. Nemecký ústavný súd presne tento postoj potvrdil. Ak už Angela Merkelová ignoruje Dublinský dohovor, určite by nemala ignorovať nemeckú ústavu, na ktorú skladala prísahu.

Angela Merkelová ako dôvod toho, že nemôže ovplyvniť, koľkí prídu do Nemecka, uvádza, že nie je možné postaviť okolo Nemecka plot. Nerozumiem prečo. Nemecko má tritisíc kilometrov hraníc a je úplne jasné, že by plot nebolo potrebné postaviť všade. Ale aj keby a aj keby to dali hneď obstarávať Počiatkovi a ten by vyčaroval cenu milión eur za kilometer (to je tisíc eur za meter), tak by to Nemecko stálo tri miliardy eur, čo je menej než tretina toho, čo nemeckí daňovníci zaplatia na migrantov len tento rok.

Tým sa to, samozrejme, nekončí, už sa ozval prvý renomovaný ekonóm, Hans Werner Sinn, že kvôli migrantom budú musieť Nemci zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Je úplnou ilúziou myslieť si, že migranti budú robiť na nemecké dôchodky. Bude to presne naopak, Nemci budú robiť na hostí, ktorých pozvala Angela Merkelová.

Európa zažíva najväčšiu zmenu od pádu železnej opony, možno od vojny. Zažíva inváziu migrantov, z ktorých časť naozaj potrebuje pomoc a iní tiahnu za lepším životom. To je síce legitímne, ale Európa musí v prvom rade chrániť seba a svojich občanov. A, žiaľ, musím konštatovať, že najmocnejší politici Európy zabudli, kto ich volil a čie záujmy majú chrániť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie