Denník N

Terapeut Vojtko radí, čo s tým, keď síce robíte všetko správne, ale stále sa cítite nanič

Ilustračné foto - Unsplash/Anthony Tran
Ilustračné foto – Unsplash/Anthony Tran

Padá vám domácnosť a práca na hlavu? Alebo možno celý svet? Český terapeut Honza Vojtko odporúča, čo pre seba uprostred pandémie môžete urobiť hneď teraz.

„Ja neviem, čo s tým…“ zverila sa mi jedna klientka na terapii. Skúste si pri tej vete predstaviť schúlenú ženu stredného veku, ktorá je zaočkovaná, robí všetko, ako má, nosí respirátor, dobrovoľne ukazuje certifikát pri vstupe do reštaurácie, neháda sa s ľuďmi na sociálnych sieťach, teší sa na Vianoce, stará sa o svojho syna, pracuje…

Len nie je možné, aby nesledovala dianie okolo seba. Už si ani nepúšťa televíziu. Len raz denne správy na ČT, ale ani tie jej nerobia dobre. Je to staronová klientka. Pred rokom ku mne začala chodiť s úzkosťami, ktoré sa dostavili po smrti jedného z rodičov. Na covid. To bola prvá vlna. Úzkosti a smútok po strate zvládla, ale teraz ku mne chodí znova.

Nezvláda to, čo sa deje okolo. Aj keď sa snaží byť mimo diania, napriek tomu vie o tom, že sú zrušené vianočné trhy. Povedali jej to kolegovia v práci. Keď mali zase poradu cez zoom. Hneď si predstavila, ako majiteľom stánkov je. Zbytočne vyrábali vence, sviečky, zvončeky, podkovy, opasky, rukavice, šály…

Potom jej došlo, že tomu vlastne aj rozumie – veď sa tam ľudia naozaj zhromažďujú, popíjajú varené víno, jedia klobásy a trdelníky. A zdravotníci predsa už teraz na začiatku decembra, hoci to najhoršie ešte len príde, omdlievajú od vysilenia. Musíme im predsa uľahčiť situáciu.

Potom jej napadne: prečo teda nie je tvrdý lockdown? Na trhy sa ísť nesmie, ale obchodné domy sú otvorené? Potom jej však dôjde, no áno, ale veď aj títo obchodníci mali niekoľko mesiacov zatvorené a budú predsa Vianoce. A potom jej hlavou prebehne myšlienka: No to zase teda budú Vianoce! Ľudia v nemocniciach, zdecimovaní po covide, alebo jednoducho len zo všetkého okolo. Ako si to majú užiť? Pretože jej dôjde, že ani jej nie je dobre. A ona to všetko vie. Má to všetko vo svojej hlave.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Koronavírus

    Vzťahy

    Rodina a vzťahy, Zdravie

    Teraz najčítanejšie