Denník N

Zomrel korupčný šéf atletiky, ktorému platili nadopovaní Rusi. Spravil takú hanbu, že IAAF sa radšej premenovala

Lamine Diack. Foto – AP
Lamine Diack. Foto – AP

Lamine Diack zneužíval aj svoj politický vplyv. Prezidentské voľby v Senegale údajne ovplyvňoval aj s pomocou Vladimira Putina.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

[Ako dopujú ruskí olympionici – kniha od Denníka N.]

Dobrý deň,

v piatok vo veku 88 rokov zomrel Lamine Diack, bývalý prezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií IAAF.

Rodák zo Senegalu šéfoval svetovej atletike 16 rokov, no na jeho funkčné obdobie v rokoch 1999 až 2015 sa nebude spomínať v dobrom.

Diacka vlani odsúdili za korupciu, úplatky prijímal aj za to, aby sa nikto nedozvedel o dopingových prípadoch ruských športovcov. Tí tak mohli beztrestne súťažiť napríklad aj na olympiáde či na majstrovstvách sveta.

Navyše masívny únik dokumentov, ktorý vlani v septembri odhalil podozrivé finančné transakcie, naznačuje, že Diack zarábal aj na úplatkoch, ktoré boli spojené s organizáciou olympiády v Tokiu 2020.

Za korupciu je odsúdený aj Diackov syn Papa Massata Diack, ktorý okrem iného previedol na účty svojich firiem milióny dolárov, ktoré IAAF dostala za televízne práva.

Adekvátny trest si však Papa Massata zatiaľ neodpykal a štandardnému väzeniu sa vyhol aj jeho dnes už zosnulý otec Lamine.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Sviatok všetkých svätých v roku 2015 nebol v centrále IAAF pokojným dňom. Práve naopak. V sídle strešnej organizácie svetovej atletiky prebiehala hromadná policajná razia a ako o tri dni neskôr napísal britský Guardian, rodil sa „najväčší škandál v histórii atletiky“.

Jedným z podozrivých v narastajúcej kauze okolo ruskej bežkyne Lilije Šobuchovovej bol údajne sám Lamine Diack, dlhé roky hlavná postava svetovej atletiky. Už pred policajným zásahom sa špekulovalo, že Šobuchovová tajne zaplatila vysokopostaveným funkcionárom IAAF sumu 450-tisíc eur, aby zakryla podozrenia z dopingu.

Dnes už vieme, že išlo len o jeden z mnohých úplatkov, ktoré Diack prijal, a vieme aj to, že spomínaný 1. november bol jedným z posledných dní, keď bol Senegalčan podľa zákona slobodný.

Polícia ho zatkla v hoteli Sheraton na parížskom Letisku Charla de Gaulla a pri zásahu zhabala aj počítač, v ktorom našla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Doping v Rusku

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie