Denník N

Ondrej Lunter: V Bratislave ambulantný sektor nie je na kolenách, u nás ide o prežitie

Ondrej Lunter. Foto – BBSK
Ondrej Lunter. Foto – BBSK

Banskobystrický vicežupan Ondrej Lunter je za iniciatívou, ktorá upozorňuje na miznúce ambulancie. Spojil sa s viacerými krajmi a lekárskymi odbormi a na svoju stranu získal aj Borisa Kollára a Sme rodina. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský za ním minulý týždeň vycestoval do Banskej Bystrice a dohodli sa, že ministerstvo zapracuje ich požiadavky do reformy nemocníc – pred kľúčovým hlasovaním v parlamente.

Lunter rozpráva o tom, aká vážna je situácia s ambulanciami, ako motivovať lekárov, aby neodchádzali z regiónov, ako získali na svoju stranu Borisa Kollára a aké boli rokovania s predsedom parlamentu a ministrom zdravotníctva.

„Čia je to chyba, že až Boris Kollár, v očiach niektorých ľudí vnímaný ako kontroverzný politik, sa nás musel zastať? Kde boli ostatní politici?“ pýta sa Ondrej Lunter.

Máte za sebou prijatie Memoranda za lepšie zdravotníctvo a dve zásadné rokovania týkajúce sa zdravotníctva. Najprv s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a potom s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Nemali byť politické rokovania o zdravotníctve v opačnom poradí?

Samozrejme, že by mali byť, o to sme sa od začiatku aj pokúšali. Prvé zmienky o reforme boli pred letom, cez leto mali byť intenzívne rokovania a teraz vo finále už mali byť len nejaké pozmeňujúce návrhy. Žiaľ, nám sa počas celého procesu nepodarilo dostať vyššie ako po úroveň referentov, prípadne vedúcich oddelení na ministerstve zdravotníctva. Navyše prebiehalo to tak, že nám niečo predstavili, dali sme pripomienky a ľudia z ministerstva povedali, že nemajú mandát, aby ich zapracovali do návrhu.

Čiže ministerstvo s vami o zásadných otázkach reformy a pripomienkach doteraz nerokovalo?

Žiadne veľké a strategické rokovanie, kde by sme sa cítili vypočutí, nebolo a väčšina zásadných pripomienok, ktoré sme dávali, nebola akceptovaná. Postupne sme sa dostali až k tomu, že trochu zúfalí sme dali pred parlamentom výzvu smerovanú k všetkým politickým stranám, aby nás vypočuli. Na to zareagoval Boris Kollár.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Reforma nemocníc

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie