Denník N

Archaická spoločnosť proti modernému štátu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Povinné očkovanie môže byť správnym riešením pre blízku budúcnosť, ale chybným pre tú vzdialenú.

Odporcovia očkovania sú ako ľudia, ktorí sa ocitli v neznámej džungli a ktorí neveria domorodcom, keď im opisujú jej nástrahy. Zomierajú v informačnej kakofónii, lebo idú za zvukmi, ktorým nerozumejú. Pokúšal som sa niektorým vysvetliť, že počujú hlasy sirén, ktoré ich vábia k útesom, aby stroskotali, a preto si majú zalepiť uši, ako prikázal Odyseus svojim námorníkom. Nepochodil som.

Ale práve Odyseov príbeh nám odkazuje, že sirény tu vždy boli a budú, rovnako ako aj ľudia, ktorí ich vábeniu podľahnú. Spor o vakcíny ukazuje, že žijeme v spoločnosti, ktorej časť je archaická, pričom túto jej povahu dlho zakrýval náter moderného štátu. Teraz ide o to, ako spor o vakcínu vyriešiť. Má štát využiť svoju licenciu na organizované násilie a použiť ho proti nezaočkovaným?

Novodobý polyteizmus

Pandémiu je možné vnímať dvojako: buď ako dočasnú mrzutosť a riešiteľný problém, alebo ako mohutnú krízu, ktorej spoločenské a politické dôsledky budú žiť oveľa dlhšie než samotný vírus. Problém je, že rýchle riešenie dočasného problému môže tieto dlhodobé dôsledky posilniť a ich konečnou obeťou môže byť sloboda jednotlivca.

K tejto slobode patrí aj právo škodiť sebe samému. Antivaxeri sa mi z duše protivia, ale to, že škodia predovšetkým sebe samým, ich odlišuje od bežného obrazu nepriateľa, ktorým v očiach mnohých zaočkovaných už sú.

Obraz slovenského odporcu vakcíny je možné zovšeobecniť takto: neverí, že svet je taký, akým sa navonok javí byť; je presvedčený, že má skrytú tvár aj úmysly, ktoré ľstivo presadzuje cez vakcínu. Nedôveruje teda pre istotu nikomu, ale to ho paradoxne spája dôverným putom s tými, ktorí takisto nikomu nedôverujú.

Tento človek je produktom zmätených čias a nedôveruje už nielen štátu, ale ani cirkvi. Slovenskí biskupi nabádajú veriacich, aby sa dali očkovať, lebo tento akt je „zrelý prejav našej viery v Boha”. Lenže ich slová sa minuli účinkom, lebo mnohí katolíci sa vrátili k archaickému polyteizmu – majú svojich vlastných bôžikov, ktorých uctievajú podľa potreby. Antivakcinačný je len jedným z mnohých.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie