Denník N

Psychologička na bratislavských internátoch: Študenti začínali samostatný život, pandémia ich vrátila domov do roly dieťaťa

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Na internátoch v Mlynskej doline môžu nájsť vysokoškolskí študenti psychologickú pomoc zadarmo. Psychologická poradňa Univerzity Komenského funguje už viac ako 50 rokov a bezplatné terapie ponúka prioritne študentom Univerzity Komenského.

Psychologička Barbora Kiczková tvrdí, že študentov trápia najmä vzťahové problémy, a to nielen k ostatným, ale aj k sebe samému. „Môže sa ukázať, že bakalárku nechcem začať písať preto, lebo sa desím toho, že to nezvládnem. Alebo mám presvedčenie, že by som mal urobiť jedinečnú a dokonalú prácu, inak druhých sklamem. Alebo skúmame, prečo sa študent zasekne pri prezentácii pred ľuďmi, prečo má blok. Často je za tým šikana zo školy, zažíva ju veľa mojich klientov,“ hovorí psychologička.

Vedia vysokoškoláci, že pod oknami na internátoch v Mlynskej doline majú psychologickú poradňu?

Zdá sa, že vedia, pretože máme celkom plno. Bezplatne ponúkame služby pre študentov a zamestnancov Univerzity Komenského. Sme naozaj jedinečnou službou, keďže fungujeme už viac ako 50 rokov – poradňa bola založená v roku 1968.

Sídli od začiatku na internátoch v Mlynskej doline?

Nie, prechádzala si rôznymi personálnymi zmenami, menila aj miesto pôsobenia. Aj teraz plánujeme sťahovanie do väčších priestorov, keďže v uplynulom období sa zvýšil záujem klientov. Je to aj dôsledok pandémie, no vidím za tým aj to, že mladí ľudia už dnes nevidia stretnutia s psychológom ako stigmu. Ísť k psychológovi je čím ďalej, tým viac normálne. Vedenie univerzity nám dalo ďalšie pracovné miesto, aktuálne máme dve psychologičky na plný úväzok a dvoch ďalších psychológov na polovičný úväzok.

Táto poradňa je jedinečná aj tým, že na žiadnej vysokej škole nemá poradňa také samostatné postavenie ako my. Patríme pod rektorát, čo nám dáva veľkú mieru nezávislosti. Na ostatných vysokých školách patria psychológovia zvyčajne pod nejakú katedru a nie sú v nej zamestnaní psychológovia, ktorí sa venujú iba klientom. Sú to často pedagógovia, ktorí popritom robia aj poradenského psychológa. To je však často skríženie roly – byť jednému študentovi aj učiteľ aj psychológ nie je ideálne.

Mohli by si vaši klienti dovoliť platiť sedenia u psychológa? Je pre nich dôležité, že sú u vás sedenia zadarmo?

Je to pre nich veľmi dôležité. Väčšinou ide o študentov, ktorí prišli do Bratislavy z iných častí Slovenska osamostatniť sa. Mnohí už pracujú, ich príjem však nie je taký veľký, aby si mohli dovoliť psychológa niekoľkokrát do mesiaca.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie