Denník N

Chýba vám dobrý nápad? Otis Laubert taký problém nemá. Vymyslel ich 10-tisíc

Otis Laubert. Foto N – Tomáš Benedikovič
Otis Laubert. Foto N – Tomáš Benedikovič

Výtvarník Otis Laubert vydáva knihu Spiace idey. Ide o prvý zväzok zo série predstavujúcej zrealizované, ale i nezrealizované nápady na umelecké diela, ktoré si niekoľko desaťročí zaznamenáva do svojich denníkov.

Aké by to bolo, keby všetky slávne obrazy s nahými postavami boli scenzurované? Vedeli by ste s previazanými očami namaľovať Monu Lisu alebo nakresliť sochu Michelangelovho Dávida? Ako by vyzerala hudba Afriky, keby sa ju niekto pokúsil nakresliť ako obraz? Neviete?

Stačí sa zahĺbiť do novej knihy denníkov Otisa Lauberta. Volá sa Spiace idey a na 350 stranách sprostredkúva všakovaké nápady na diela, ktoré si Laubert zaznamenáva už niekoľko desaťročí do denníkov.

Prvý zväzok, ktorého editorkou je Annamária Juhásová, predstavuje denníky z rokov 1977 a 2018. Nasledovať by mali aj ďalšie zväzky, hoci celý tvorivý tím vrátane autora tak trochu tuší, že prekresliť a vydať všetky nápady je prakticky nemožné.

Otis Laubert ich totiž zaznamenal viac ako 10-tisíc. A ďalšie k nim neustále pribúdajú.

Dom, ateliér, sklad i kancelária Otisa Lauberta v jednom sú plné nielen nápadov, ale i diel a materiálov, ktoré využíva na tvorbu ďalších. Foto N – Tomáš Benedikovič
Kniha Spiace idey je už v bežnej distribúcii. Foto N – Tomáš Benedikovič

Futbal a bítnický život

„Vidíte, teraz mám vo vrecku rúško, ale kedysi som tam mal papier, malú ceruzku a občiansky, ktorý bolo treba nosiť stále pri sebe,“ vraví Otis Laubert. Vždy, keď mu niečo napadlo, vytiahol papier a zaznamenal to. Z papierikov to potom začal prepisovať a prekresľovať do malých zošitov. Najstarší z dodnes zachovaných má datovanie v roku 1965.

Spočiatku v týchto zošitoch bolo viac textu než obrázkov, rôzne slovné hračky, náznaky fiktívnych filmových scén či zdanlivé pokusy literárneho charakteru. Nad literárnou kariérou však Otis Laubert vraj vôbec neuvažoval. „Ja som uvažoval akurát nad tým, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie