Denník N

Buď zvíťazím, alebo zomriem, volal domov. Napokon z toho bolo jedno z najväčších nešťastí histórie olympiád

Kumaritašvili počas tréningu vo Vancouveri. Foto - TASR/AP
Kumaritašvili počas tréningu vo Vancouveri. Foto – TASR/AP

Na slávnostnom otvorení ZOH 2010 vo Vancouveri malo jedenásť športovcov v dlhých červených vetrovkách s gruzínskou vlajkou na rukách čierne pásky. Keď prichádzali, na tribúne ľudia stáli a tlieskali.

Nebol medzi nimi ich krajan Nodar Kumaritašvili.

Pred svojou poslednou jazdou v živote volal domov. Na jednej strane si nebol istý, bál sa, trať bola nebezpečná, na druhej strane bol hrdý. Dostal sa na zimné olympijské hry do kanadského Vancouveru a štartoval tréning.

Kumaritašvili sa rozbehol poslednýkrát v živote. Na sánkarskej trati v rezorte Whistler sa dostal do závratnej rýchlosti – 145 kilometrov za hodinu.

Zo zákruty číslo 15 vyšiel neskoro a v 16. to už nedokázal vykompenzovať. Za normálnych okolností pri podobnej chybe by sánkara malo odraziť od jednej ľadovej steny o druhú a spôsobiť mu ľahké zranenia, maximálne zlomeniny.

Kumaritašvili však vyletel z dráhy a vrazil do kovového oporného stĺpu. Následné zábery patria k tomu najnepríjemnejšiemu, čo sa dá v histórii športu vidieť.

Nodar Kumaritašvili mal 21 rokov.

V texte sa dozviete:

  • ako autority uzavreli nešťastie a prečo s tým sánkarov otec nesúhlasí;
  • čo smrť syna spravila s jeho matkou alebo
  • či sa sánkarský svet z tragédie poučil.

Slovák letel vo vzduchu

Vo Vancouveri sa v tom čase v šatni pripravoval aj Slovák Jozef Ninis.

„Pamätám si na to veľmi dobre. Prebiehal oficiálny tréning. V šatni som sa prezliekal  na tréning a popri tom sme sledovali kamerový prenos z dráhy. Sledovali sme pretekárov pravidelne, aby sme videli, ako si poradia s náročnou traťou. To čo sa prihodilo, bolo strašné. Hore na štarte sme nevedeli, čo presne sa udialo. Tréning sa zrušil a viac som sa dozvedel až keď som prišiel do olympijskej dediny,“ spomína pre Denník N.

Po tragédii posunuli štart o čosi nižšie a na mieste tragédie zvýšili bariéru. Ninis si spomína, ako nehoda zasiahla sánkarské preteky vo Vancouveri.

„Celé

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie