Denník N

Autor knihy Krv a ropa: Princ Muhammad koná brutálne, nikdy však unáhlene

Saudsko-arabský korunný princ Muhammad bin Salman, známy ako MBS. Foto - TASR/AP
Saudsko-arabský korunný princ Muhammad bin Salman, známy ako MBS. Foto – TASR/AP

Rád počúva elektronickú hudbu a hrá počítačové hry. V prvom rade však MBS robí všetko pre to, aby sa stal budúcim kráľom. Dokáže vystupovať veľmi brutálne, ak si myslí, že ho niečo ohrozuje, rozpráva investigatívny novinár Justin Scheck z Wall Street Journal.

Ak sa korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, známemu pod skratkou MBS, niečo podarilo, tak je to skonsolidovanie moci. Ak mu na niečom záleží, tak je to zachovanie Saudskej Arábie ako monarchie aj v čase, keď jej vyschnú zásoby ropy, a uistenie, že ak sa niekto stane jej novým kráľom, bude to on, rozpráva americký investigatívny novinár Justin Scheck, spoluautor oceňovanej knihy Krv a ropa: Neľútostná honba Muhammada bin Salmána za globálnou mocou, ktorá vyšla vo vydavateľstve Denníka N.

Rozprávali sme sa:

  • o skutočnom obraze korunného princa;
  • z akého dôvodu jeho režim tak brutálne zavraždil novinára Džamála Chášukdžího;
  • prečo po vražde Spojené štáty nezaviedli sankcie;
  • v čom bol MBS úspešný ako reformátor a čo mu zatiaľ nejde.

Posťažovali ste sa, že jednou z najťažších vecí pri písaní knihy bolo presvedčiť ľudí, aby sa nebáli rozprávať o princovi Muhammandovi bin Salmánovi. Prečo to bolo také náročné?

Vždy je ťažké napísať knihu, tentoraz však bolo skutočnou výzvou nájsť ľudí, ktorí ho dobre poznali a zároveň sa nebáli rozprávať. Ďalším problémom bolo to, že mnohí ľudia ho majú radi a chcú, aby uspel. A hoci vedia, že urobil aj veci, ktoré nie sú dobré, išlo im o to, aby z ich rozprávania MBS vyšiel dobre. Výzvou takisto bolo získať si dôveru ľudí – povedali sme im, pozrite sa, chceme napísať poctivú knihu. Robiť investigatívu je vždy ťažké. Bradley Hope však bol veľmi dobrým spoluautorom.

Prečo sa mnohí báli o ňom rozprávať?

Ľudia nechcú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Vražda Džamála Chášukdžího

Svet

Teraz najčítanejšie