Denník N

V Afganistane môže túto zimu zomrieť viac ľudí ako za dvadsať rokov vojny dokopy

Žena drží svojho podvyživeného chlapca liečeného v Ataturkovej národnej detskej nemocnici v Kábule. Foto - TASR/AP
Žena drží svojho podvyživeného chlapca liečeného v Ataturkovej národnej detskej nemocnici v Kábule. Foto – TASR/AP

Polovica Afgancov už teraz trpí nedostatkom jedla, milión detí nemusí túto zimu prežiť. Situáciu zhoršili aj sankcie Západu.

Počas dvadsiatich rokov vojny zomrelo v Afganistane skoro 50-tisíc civilistov. Ak k tomu prirátame aj mŕtvych vojakov či ozbrojencov, počet obetí sa vyšplhá na 180-tisíc (niektoré organizácie uvádzajú 280-tisíc mŕtvych).

To však nemusí byť nič oproti tomu, koľko ľudí môže v tejto krajine zomrieť túto zimu od hladu či podchladenia. Afganistan, kde sa v auguste znova vrátil k moci Taliban, je na pokraji ekonomickej katastrofy. Už v októbri, keď sa ešte nezačala zima, trpelo nedostatkom jedla podľa údajov OSN 50 percent populácie (19 miliónov ľudí), z toho skoro sedem miliónov (pätina populácie) žije na pokraji hladomoru.

Odhaduje sa, že tri milióny detí sú podvyživené a asi milión z nich nemusí túto zimu prežiť, ak sa im nepomôže. Už teraz mnohé deti končia s ťažkou podvýživou v afganských nemocniciach – často aj s matkami.

Mnohí ľudia v Afganistane hladovali aj predchádzajúce zimy. OSN napríklad v roku 2019 varovala, že zomrieť na podvýživu môže 600-tisíc deti. No kým vtedy sa do istej miery dalo pomôcť zo zahraničia, teraz je to aj vzhľadom na sankcie Západu ťažšie. Rovnako aj počet zasiahnutých je o 30 percent vyšší.

Viaceré mimovládky tak vyzývajú, aby medzinárodné spoločenstvo uvoľnilo pomoc pre krajinu aspoň do tej miery, aby to pomohlo financovať humanitárne veci.

„Medzinárodná komunita v podstate trestá afganských civilistov za kroky režimu, ktorý sa k moci dostal silou,“ napísali štyria predstavitelia európskych mimovládok pôsobiacich v krajine pre portál al-Džazíra.

Podvýživou sú najviac ohrozené najmladšie deti. Foto – TASR/AP

Utečenec zostal

Zia je 36-ročný Afganec, ktorý pracuje v medzinárodnej organizácii pôsobiacej v krajine. Viac ako 25 rokov žil ako utečenec v susednom Pakistane.

Keď sa Taliban dostal v auguste k moci, znova rozmýšľal, či s rodinou odíde z krajiny. „Poznal som, aké je to byť utečencom a žiť mimo svojej krajiny. Preto to pre mňa bolo ťažké rozhodnutie,“ hovorí pre Denník N. Jeho priezvisko radšej nezverejňujeme.

Napokon sa rozhodol zostať. Hovorí, že situácia v krajine sa po počiatočnom šoku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie