Denník N

Zemanová zo SaS: 300 eur za očkovanie sa mi nechce obhajovať, z našej strany to bol ústupok

Anna Zemanová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Anna Zemanová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Boris Kollár dohodu o opatreniach akceptuje, ale nie je to niečo, čím by sa v Sme rodina chceli chváliť, preto nebol na tlačovke, vraví šéfka klubu SaS Anna Zemanová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Anna Zemanová (62) je predsedníčka poslaneckého klubu SaS. V rozhovore hovorí:

  • ako vznikla nová dohoda o pandemických opatreniach,
  • či jej strana vymenila školy za otvorené obchody,
  • prečo nakoniec podporili 300 eur pre očkovaných seniorov
  • aj či je za povinné očkovanie proti covidu.

Ako sa rodila nová dohoda o protipandemických opatreniach pred Vianocami?

Bol to dvojnásobný pôrod. Prvý začal pred dvomi týždňami, keď sme na koaličnej rade hovorili o tom, ako bude vyzerať lockdown, ktorý platí do štvrtka. Došlo k dohode, s ktorou sme boli všetci spokojní, no uznesenie vlády bolo v inom znení, ako bola pôvodná dohoda na koalícii. Naši ministri zaňho zahlasovali, lebo zostali otvorené školy – to bolo pre nás kľúčové – no veľmi nás mrzelo, že sa upustilo od slobody pre očkovaných a otvorenia malých prevádzok.

Obchody by sa pre zaočkovaných a tých, čo covid prekonali, mali od piatka 10. decembra znovu otvoriť, na druhej strane na päť dní, do vianočných prázdnin, sa zatvára druhý stupeň základných škôl a stredné školy. To vyzerá, akoby ste obetovali školy výmenou za otvorenie malých prevádzok. Je to tak?

Pri kompromise musí každý z niečoho ustúpiť. Kľúčové je, aby existovala motivácia očkovať sa, ale aj aby sa pomohlo malým prevádzkam. Už druhý týždeň vidíme, že veľké hypermarkety sú otvorené a predáva sa tam všetko. Domáce potreby, hračky, čokoľvek, čo si chce človek nakúpiť pred Vianocami. Považujeme za veľmi nespravodlivé, že malí prevádzkari, ktorí sú na prahu krachu, museli byť zatvorení. Preto ich ideme otvoriť.

Video s rozhovorom s Annou Zemanovou:
Každý musel v niečom ustúpiť

Tomu rozumiem, ale prečo ste z toho prekvapení? Vaši ministri hlasovali za uznesenie, z ktorého bolo jasné, ktoré obchody budú počas lockdownu zatvorené.

Bolo, ale malo to byť teraz do štvrtka. Jedným z návrhov predložených ministrom zdravotníctva bolo, že sa to posunie aj na ďalší týždeň. To bolo pre nás neprípustné. No my zároveň rozumieme, že mobilita ľudí pomáha šíreniu vírusu a že je potrebné ju znížiť.

Preto sme pristúpili na kompromis, že druhý stupeň a stredné školy prejdú na dištančné vzdelávanie. Nezatvárajú sa, deti sa budú učiť päť dní online. Prvý stupeň a materské školy zostávajú na prezenčnej výučbe. Nikto tomu nie je rád, ale bude to len na päť dní, potom sa začnú vianočné prázdniny.

No aj tie už sú predĺžené. Počúval som v nedeľu ministra školstva Branislava Gröhlinga, ktorý hovoril, že každá hodina vyučovania je dôležitá.

To je pravda, deťom dlžíme veľmi veľa, lebo prakticky jeden školský rok boli doma. Deti sú covidom najmenej postihované, aj keď je pravda, že sú roznášačmi vírusu. No sú roznášačmi v prvom rade pre rodičov, ktorí sú nezaočkovaní. Deti trpia za nezodpovednosť dospelých. Toto nie je situácia, za ktorú by bol pán minister – alebo niekto iný v SaS – rád, ale je to kompromis.

Máte prísľub ministra Gröhlinga, že za tento kompromis bude v stredu na vláde hlasovať?

Pán predseda Sulík ako líder strany konzultoval túto dohodu aj s pánom ministrom. Samozrejme, je z tohto ústupku smutný, ale to prináša život.

To nebola úplne jednoznačná odpoveď, či za to bude hlasovať.

Pevne verím, že áno.

Minister Lengvarský pôvodne rátal s tým, že aj keď sa pred Vianocami obchody otvoria, po Vianociach sa opäť – až do 9. januára – zatvoria. To už neplatí?

Tak ako na tlačovej besede povedal, očkovaní a „prekonaní“ budú mať viac slobody.

Boris Kollár žiadal, aby sa k očkovaným a tým, čo covid prekonali, pridali aj testovaní, no pre tých zatiaľ voľnejší režim platiť nebude. Je s dohodou spokojný? Lebo na tlačovke nebol.

Akceptuje ju, ale v tejto časti zase musel ustúpiť on. Čiže Sme rodina túto dohodu akceptuje, ale zjavne to nie je niečo, čím by sa išli chváliť.

Videl som v tejto koalícii už veľa dohôd, ktoré na druhý deň neplatili. Nakoniec aj o poslednom lockdowne Richard Sulík povedal, že to bola chyba. Nemôže sa stať, že sa dohoda v ďalších hodinách ešte rozsype?

Dúfam, že nie. Bola som za to, aby tlačová beseda o opatreniach bola až po rokovaní vlády v stredu, no keďže máme v parlamente v skrátenom konaní zákon o „vzájomnej pomoci“, čiže o odmene pre očkovaných nad 60 rokov, ktorý je taktiež súčasťou tejto dohody, konala sa už v utorok.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Na spresnenie, malo by to vyzerať tak, že každý nad 60 rokov, kto má tretiu dávku alebo si o ňu požiada do Vianoc, dostane 300 eur v hotovosti; ten, kto má jednu dávku a požiada do Vianoc o druhú, dostane 200 eur, a rovnakú odmenu dostane ten, kto sa ešte zaočkovať dá, i keď ešte zaočkovaný nie je. Takto to podporíte?

Áno, takto je to dohodnuté ako súčasť akejsi „dvojdohody“.

Vnímate to ako kompromis, ktorý sa vám pri pôvodných očkovacích poukazoch podarilo dosiahnuť?

V prvom rade vnímame ako dôležitý kompromis, že tu budú existovať výhody pre očkovaných a že sa pomôže malým prevádzkam. To nás primalo k tomu, že sme ustúpili pri odmene pre očkovaných šesťdesiatnikov. Pri pôvodných 500-eurových poukazoch sme videli množstvo problémov, vnímali sme to ako nepripravené a veľmi populistické riešenie. Sme pred Vianocami, povedzme si otvorene, že keď človek 60 plus dostane v tomto období 200 či 300 eur, je to niečo, čo mu môže reálne pomôcť. I keď to možno nepôjde minúť do fitnescentra či kaderníctva, ale uhradí si napríklad dlhy za energie.

Keď sa o príspevku pre zaočkovaných seniorov začalo debatovať na koaličnej rade, pôvodný návrh Igora Matoviča rátal so sumou 300 eur. SaS povedala, že dobre, ale jej strop je príspevok v sume 150 eur. Potom Matovič prišiel so sumou 500 eur, teraz sa to vrátilo na 300. Na prvý pohľad to môže pôsobiť ako kompromis, ale v skutočnosti minister financií dosiahol to, čo pôvodne navrhoval.

On navrhoval 300 eur v poukážkach, ktoré sa mali vyplácať v priebehu budúceho roka a kde nebola domyslená forma. Vstupovali do toho predpoklady, že tie poukážky sa budú môcť darovať alebo že ich nebodaj bude niekto skupovať. My sme hovorili – dajme 150 eur, ale v hotovosti.

Teraz je tá suma dvojnásobná.

Ale neťahá sa aj do budúceho roka, je limitovaná konkrétnym dátumom, po ktorom už takáto príležitosť nebude. Ale áno, je to ústupok, no pri dohode, kde sú štyria, sú ústupky nevyhnutné.

Len to vyzerá tak, že ak Matovič povedal najprv 300, vy 150, on 500 a nakoniec to skončilo na 300, tak keby povedal 1000, mohla byť tá suma 500 eur a ešte by sa to vydávalo za kompromis.

Nie. A treba povedať, že nie je to 300 eur pre všetkých, keďže veľká časť seniorov nie je vôbec zaočkovaná a túto sumu môžu získať len tí, ktorí sa zaočkujú tromi dávkami.

Robili sme si rýchly prepočet, a ak sa nemýlime, tak ľudí nad 60 rokov zaočkovaných dvomi dávkami je vyše 800-tisíc, ak by sa všetci zaočkovali treťou, tak len pre nich ide o sumu okolo 250 miliónov eur. To je dosť veľká suma. Kritika odmien pre zaočkovaných zo strany SaS predsa znela, že je to extrémne veľa peňazí, ktoré nemáme, a nevieme, odkiaľ sa to zaplatí. To už pominulo?

Nepominulo, je to legitímna otázka. V štátnom rozpočte máme takzvanú „covidovú rezervu“ a minister Matovič bude musieť na tento účel peniaze uvoľniť. Ale on hovorí, že peňazí na liečbu neočkovaných ľudí nad 60 rokov s covidom by bolo treba oveľa viac. Mne osobne sa tento návrh nechce veľmi obhajovať, z našej strany to bol výrazný ústupok. Naďalej to vnímame ako populistické gesto, ale je možné, že sa veľká skupina nezaočkovaných ľudí v tejto vekovej kategórii nakoniec nechá zaočkovať.

Keď sme počúvali Richarda Sulíka, prečo SaS nechce podporiť pôvodné 500-eurové šeky, tak argumentoval napríklad tým, že „devalvujeme vakcínu a robíme z nej nepredajný tovar“ alebo že „učíme ľudí, aby si nechali platiť za to, že sa chránia“. A vstupujeme do rizika, že ak by bolo treba štvrtú či piatu dávku, tak ľudia môžu opäť očakávať za očkovanie peniaze. To platí pri 500-eurových poukážkach aj pri 300 eurách „keš“.

Platí, no treba dodať, že je tu aj legitímna diskusia o tom, či by pre rizikové skupiny nemalo byť očkovanie povinné. Akou formou a pre koho, to je vec, ktorú dostane za úlohu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, aby prišiel s analýzou možností aj určením cieľových skupín.

Je nepochybne legitímnym zámerom vlády zvýšiť zaočkovanosť. Zároveň má Igor Matovič pravdu, ak hovorí, že náklady na liečbu covidu u šesťdesiatnikov môžu byť vyššie ako to, koľko nás môžu stáť tieto odmeny. No chýba mu medzikrok. Na základe čoho vieme, že by peniaze – či 150, 300 alebo 500 eur – mohli motivovať ľudí, aby sa zaočkovali? Ukázal vám Igor Matovič nejakú štúdiu správania sa ľudí, prieskum či nejaký podklad, ktorý by naznačoval, že tu existuje vzťah medzi peniazmi a motiváciou očkovať sa?

Neukázal, a preto je náš postoj stále zdržanlivý. My sme si robili prieskum, kde sme zisťovali aj motivácie zaočkovať sa. Finančná motivácia bola jednou z najmenších. Keď sa hovorilo o 500-eurových poukážkach, volali mi kamaráti, ktorých by sa táto odmena týkala, a boli pobúrení. Hovorili mi, že žiadnu poukážku nechcú a zaočkovať sa dali preto, lebo to považovali za správne. Mali by sme chcieť, aby sa ľudia očkovali dobrovoľne a s porozumením, prečo to robia.

SaS hovorila, že peniaze, ktoré by sa minuli na odmeny pre očkovaných, by sa mali radšej investovať do zdravotníkov, napríklad na zvýšenie ich platov. To sa udeje?

Áno. Máme pádne argumenty, aby sme investovali napríklad do mobilných očkovacích tímov. Máme v tíme kolegu, Františka Majerského, ktorý organizoval mobilnú očkovaciu jednotku v rámci záchranárov v Popradskom okrese. Rozprával nám o tom, ako je veľmi dôležité sa s ľuďmi stretnúť a zbaviť ich obáv. Podarilo sa im realizovať desiatky až stovky očkovaní, vďaka ktorým by sa okres Poprad dostal do lepšej fázy v rámci covid automatu, ak by teda dnes platil. Pevne verím, že minister zdravotníctva bude tlačiť aj na tieto mäkké opatrenia, ktoré pomôžu zvýšiť zaočkovanosť.

Aký je postoj SaS k povinnému očkovaniu proti covidu pri niektorých cieľových skupinách? Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková komunikuje, že SaS je proti, v klube máte viac poslancov, ktorí sú za. Čo je teda postoj strany?

Mali sme k tomu minulý týždeň pomerne dlhý poslanecký klub. Poslanci prezentovali svoje názory, no že by bola formulovaná nejaká jednotná línia, povedať nemôžem. Určite chceme v maximálnej možnej miere motivovať ľudí, aby sa sami rozhodli. Ja som za to, aby pre vybrané skupiny obyvateľov očkovanie bolo povinné, no ktoré to sú, to musia povedať odborníci. Hovorí sa aj o očkovaní detí na dobrovoľnej báze, ja by som napríklad bola rada, aby moje vnučky boli zaočkované proti tejto chorobe. V tejto chvíli môžem povedať, že názor na povinné očkovanie nie je v klube SaS jednotný.

Je možné, že pani Cigániková je v tomto v klube v menšine?

Nedá sa to tak povedať, tie názory nie sú striktne „áno – nie“. Vyvíjajú sa na základe situácie v spoločnosti alebo informácií Svetovej zdravotníckej organizácie či diskusie na pôde Európskeho parlamentu. Treba počúvať vedu a odborníkov, no faktom je, že očkovanie desaťročia pomáhalo ľudstvu vymaniť sa z ťažkých epidémií, ako sú osýpky, záškrt či detská obrna.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Rozumiem benefitom očkovania. Mohla by mať táto vládna koalícia, ktorá sa dostáva do rôznych názorových stretov pri mnohých reformách, vôbec silu presadiť takéto kontroverzné opatrenie, pri ktorom vie, že narazí na opozíciu a veľkú časť spoločnosti? Lebo my vieme, že odborné argumenty hovoria za, ale politická odvaha je niečo úplne iné.

Po zdravotníckej stránke je to plne v kompetencii ministra zdravotníctva. Je samozrejme otázne, či to nechať politicky na ňom, lebo situácia je komplikovaná. No tak ako bolo zavedené povinné očkovanie proti chrípke v domovoch seniorov…

…za jednofarebnej vlády Smeru.

Áno, ale vyhláškou, ktorá je v kompetencii ministra zdravotníctva. Ale treba hovoriť aj o ďalších dvoch veciach. Po prvé, že tí, čo sa nezaočkujú, by možno mali znášať liečebné náklady, a po druhé, či nemať jasne nastavené kritériá na odškodnenie ľudí pri komplikáciách spôsobených vakcínou.

Koalícia nemá na stole len pandémiu a očkovanie, ale aj zásadné reformy, ako je optimalizácia nemocníc či reforma národných parkov. Je tu aj daňová reforma ministra financií Igora Matoviča. Akú šancu dávate koalícii, že tieto reformy presadí a že vôbec dovládne?

Hovoríte len o tom, čo bude, nie o tom, čo bolo. Niektoré veľmi kľúčové veci už máme schválené. Bola schválená a do praxe sa uvádza reforma základného a stredného školstva, máme zavedenú veľkú reformu súdnictva, schválený vznik Najvyššieho správneho súdu, na ostatnej schôdzi sme schválili aj návrh disciplinárneho poriadku. Funkčný správny súd je veľmi dôležitý pre elementárnu spravodlivosť, s ktorou sa stretávame na dennej báze. Na toto nesmieme zabúdať.

Viete, k vláde tak nejako patrí, že presadzuje zákony.

To nie sú zákony, to sú reformy.

Aj tie. Ak má vládna koalícia väčšinu, tak je to pomerne bežné. Zaujímavejšie skôr je, ak sa jej niečo presadiť nedarí.

Máte právo sa na tieto veci pýtať. Každá reforma sa rodí ťažko. Ak by to šlo ľahko a všetci by tomu tlieskali, asi by to nebola reforma, ktorá by niečo zásadné menila. To súvisí s podstatou ľudí, ktorí radšej zostávajú v zaužívanom stereotype. Ja chcem pochváliť premiéra Hegera. Mnohí ho kritizujú, že je mäkký a mal by vystupovať razantnejšie. No mne je blízka jeho komunikácia, ktorá je kultivovaná a založená na počúvaní. Dnes, keď sa schyľuje k tomu, že sa o reformách bude hlasovať, je tým, kto vedie debaty v koalícii, a vidno, že má rešpekt. Pevne verím, že tak ako sme vďaka jeho nasadeniu došli k dohode o opatreniach, bude to tak aj pri reformách. Smerujeme k dohodám.

Aj mne je sympatické kultivované vystupovanie, ale ako novinár si nemôžem nevšimnúť, ak premiér republiky prizná, že o nejakom nápade ministra financií – mám na mysli 100 eur pre seniorov ako doplnok k 500-eurovým poukážkam – sa dozvedel „vtedy, keď ostatní“, čiže počas rozpravy v parlamente. Pri všetkej úcte, nie je úplne štandardné, aby sa premiér o návrhoch svojho ministra dozvedal z médií, a nie je to ani znak jeho sily.

Nie je to štandardné, uznávam. Treba sa opýtať pána ministra Matoviča, prečo tak konal. Ale pán premiér je rozhodne v kľúčových veciach zásadový a má mediačnú schopnosť posadiť si ľudí okolo stola, počúvať a v konečnom dôsledku aj rozhodnúť. Dajme mu ešte pár týždňov a uvidíme, myslím si, že reformy budú schválené.

Áno, môžeme sa spýtať Igora Matoviča, prečo to robí, ale asi to vieme vyhodnotiť na základe skúsenosti s jeho politikou – toto je systém jeho práce prichádzať s veľmi originálnymi nápadmi, často vo veľmi originálnom čase. Váš predseda Sulík tesne po vládnej kríze v štúdiu Denníka N povedal, že premiér Heger by nemal Matovičovi dovoliť robiť ďalšie „opičky“; vtedy mal na mysli dovoz vakcín Sputnik V. Darí sa premiérovi zamedziť tomu, aby Igor Matovič robil opičky?

Neviem, do akej miery, lebo neviem, čomu všetkému zabránil a čoho by sme mohli byť svedkami, ak by to tak nebolo. Vidíme len to, čo je na stole. Premiér nemá jednoduchú úlohu, no mne je forma jeho práce bližšia ako práca Igora Matoviča, ktorý je prvoplánový a komunikuje sa s ním ťažko, keď nie je taký čitateľný. Na rozdiel od nás, ktorí máme desať rokov nejaký program a sme čitateľní pomerne jasne. Vládu však naďalej drží pohromade vízia lepšieho Slovenska a to, čo máme napísané v programovom vyhlásení vlády.

Ste účastníčkou koaličných rád, ktoré sa konajú pravidelne v pondelok večer, neraz do noci. Ako to beriete, keď v pondelok večer kráčate na koaličné rady? Beriete to ako zabitý čas alebo stále koalíciu posúvajú dopredu?

Som optimistka. Na koaličnej rade som možno najstaršia a chcem tam priniesť pokoj a rozvahu. Cítim na svojom chrbte zodpovednosť a hovorím si, že keď by som to raz vzdala, bolo by to pre mňa veľké osobné zlyhanie, ale aj zlyhanie vo vzťahu k zodpovednosti, ktorú mám. Stále sa snažím prinášať na koaličnú radu nielen námietky, ale aj riešenia a komunikovať s každým členom.

Kto je na koaličnej rade šéfom? Kto ju vedie?

Samozrejme, premiér Eduard Heger. Teraz to prebieha väčšinou tak, že na začiatku sa stretnú štyria lídri s premiérom, povedia si svoje medzi sebou a potom tam prídeme my ďalší a pokračuje program, ktorý je viac pracovný.

Klub SaS pred niekoľkými mesiacmi posilnili poslanci zo strany Za ľudí. Ako ste sa zžili?

Prišli k nám odborníci a myslím si, že boli privítaní veľmi srdečne. Naše kluby sú veľmi otvorené, chodia na ne ministri a štátni tajomníci, takže názor pri tvorbe politiky môže byť veľmi konsenzuálny.

Čítal som teraz komentár na nejakom konzervatívnom webe, že stará dobrá pravicovo-liberálna SaS nejako „progresívnie“. Nemáte ten pocit?

Názorová pluralita je vždy dobrá vec. Vždy sme boli otvorení diskusii.

Ministerka Kolíková minulý týždeň predstavila návrh novely Trestného zákona, najväčšiu debatu vyvolal zámer ustanoviť trestný čin „šírenia nepravdivých informácií“. Vy osobne s ním súhlasíte?

Mali sme prezentáciu pani ministerky, ktorá koaličným poslancom vysvetľovala celú novelu Trestného zákona. Diskutovalo sa o tomto bode. Ja novelu podporujem. Tento nový trestný čin je naviazaný na úmysel, ktorý musí byť pred sudcami preukázaný. To nie je tak, že hocičo hocikto povie a bude to považované za trestný čin. Vždy musí byť preukázané cielené šírenie bludu či demagógie. Nemám s tým problém, ale tieto veci treba jasne vysvetľovať, aby ani v tomto prípade nedošlo k nejakým dezinformáciám.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hegerova vláda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    SaS

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie