Denník N

Seniorom treba vysvetliť, že šetriť sa je nezmysel. Aj preto sú často odkázaní na okolie, hovorí odborník

Ján Cvečka. Foto N – Pavel Bielik
Ján Cvečka. Foto N – Pavel Bielik

Trinásty diel podcastu Športová veda, ktorý moderujú Pavel Bielik a športový vedec Matej Vajda.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Aj naše výskumy na fakulte preukazujú výrazné zlepšenie seniorov už po troch mesiacoch pravidelnej fyzickej aktivity,“ vysvetľuje Ján Cvečka z Fakulty telesnej výchovy a športu na UK v Bratislave, ktorý vedie projekt Centrum aktívneho starnutia.

Staroba podľa Cvečku nemusí automaticky súvisieť s tým, že človek je chorý. „Ak je organizmus zdravý a klient nevykazuje žiadne vážnejšie problémy, nemusí sa prehnane šetriť po fyzickej ani mentálnej stránke. Často však počúvame klišé, že starší ľudia sa musia šetriť a jediná ich pohybová aktivita môže byť prechádzka a práca v záhrade. Mylnou je tiež predstava, že sa s mojím ochorením nemôžem hýbať, lebo sa mi zhorší zdravotný stav.“

Ján Cvečka vysvetľuje, ako sa treba hýbať v pokročilom veku a ako poznatky z Centra aktívneho starnutia využiť v bežnom živote.

V rozhovore sa dozviete:

  • ako ľuďom pomáha Centrum aktívneho starnutia;
  • prečo môže starší organizmus atakovať svoje limity;
  • koľko fyzickej aktivity do týždňa potrebuje senior;
  • že primeraný pohyb prospieva aj ľuďom na lôžku.

Čo si má laik predstaviť pod Centrom aktívneho starnutia?

Je to novovzniknuté pracovisko Univerzity Komenského zamerané na podporu zdravia ľudí nad 60 rokov využitím aktuálnych svetových a slovenských poznatkov z oblasti pohybovej prevencie a terapie, fyzioterapie a rehabilitácie.

Ide o vyvrcholenie vzájomnej spolupráce Univerzity Komenského v Bratislave a rakúskej inštitúcie Ludwig Boltzmann Institut. Naša univerzita je lídrom v oblasti vedy a výskumu na Slovensku, kým spomínaný inštitút je spolu s Rakúskou akadémiou vied špička v oblasti výskumu v Rakúsku.

Spolupráca medzi inštitúciami sa začala už v roku 2003, najmä vďaka odborníkovi v oblasti športových vied a lekárovi Dušanovi Hamarovi, a tiež rakúskemu rehabilitačnému lekárovi Helmutovi Kernovi. Dlhoročným prepájaním poznatkov športovej vedy s rehabilitačnými postupmi sme sa rozhodli napokon vytvoriť projekt, ktorý priamo pomôže populácii nad 60 rokov.

Z toho vyplýva, že nejde len o ďalší pohybový krúžok, kde si senior príde zaskákať. Ako im centrum pomôže?

Poskytujeme komplexnú starostlivosť v starostlivosti nielen o pohybový aparát. Naše postupy a metódy zameriavame hlavne na zlepšovanie fyzickej zdatnosti, zdravia a kvality života seniorov.

A pomôže všetkým?

Nemôžeme všetkých škatuľkovať. Seniori sú heterogénnou skupinou, ktorá sa mimoriadne odlišuje fyzickou zdatnosťou a motiváciou. Napríklad skupina aktívnych ľudí s dobrou kondíciou v pokročilom veku sa u nás môže naďalej pohybovo rozvíjať pod dozorom odborníkov.

Zázemie u nás nájdu aj menej zdatní a pasívnejší seniori. Ich pohybový aparát možno rokmi pasivity stráca funkčnosť a majú obavy zo zranenia, ale postupnými krokmi dokážeme zlepšiť ich kondíciu.

Ale ako pomôžete tým, ktorí majú problém s chôdzou alebo nedokážu ohnúť rameno?

Vďaka vyškoleným rehabilitačným pracovníkom vieme pomôcť aj tejto skupine. Môžu najskôr absolvovať rehabilitačné procesy a začať s konkrétnym pohybovým programom až vtedy, keď na to budú fyzicky pripravení. Pri každej kategórii vieme aplikovať metódy, ktoré sú bezpečné a môžu mať pozitívne účinky, čo potvrdzujú viaceré štúdie a roky praxe.

Často počúvame klišé, že starší ľudia sa musia šetriť a jediná ich pohybová aktivita môže byť prechádzka a práca v záhrade, ale to vôbec nie je pravda. A práve preto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Rozhovory

Športová veda

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb, Veda

Teraz najčítanejšie