Denník N

Mesíkovanie sveta

Zostrihaný záznam rozhovoru s Jurajom Mesíkom mal na Facebooku viac než 30-tisíc zdieľaní.
Zostrihaný záznam rozhovoru s Jurajom Mesíkom mal na Facebooku viac než 30-tisíc zdieľaní.

Z demokrata radikálom ľahko a rýchlo.

Autor je spisovateľ

Ako sa z demokrata v priebehu pár mesiacov stane šíriteľ neofašistických správ? V zložitej dobe zmietanej krízami prekvapivo ľahko. Už som zažil niekoľko prípadov, keď vzdelaní, scestovaní a sčítaní ľudia prepadli bludom či uverili propagande a svojej spasiteľskej úlohe. Polopravdy či nekriticky prijímané názory neraz zviedli intelektuálov na scestie, v zlomových epochách zvlášť.

Mnohí špičkoví myslitelia pripravili cestu diktatúram alebo im slúžili. Jeden z mojich bývalých priateľov teraz blúzni o ideologickej tyranii gejov, ďalší pod zámienkou boja za mier obhajuje Putinove vojny, iný vidí za aktuálnym vývojom komplot tajných síl. U všetkých som si všimol spoločné črty ako nenaplnené ambície, zlom v životopise, zlyhanie, neúspech aj sklony k pátosu či štylizovanie sa do roly obete.

Juraj Mesík patril do mojej bubliny. Neraz sme sa zabávali na absurdnosti sprisahaneckých teórií či manipulatívnych správ, zverejňovaných na barbarských weboch. No už ho nespoznávam a smutne pozorujem, kam sa posunul. Najviac ma zaráža jeho nenávisť k slobodným médiám, hoci do viacerých z nich donedávna prispieval. V 80. rokoch sa angažoval v demokratickej opozícii a ekologickom hnutí, za čo ho prenasledovala tajná polícia.

Ako autentický ochranár pomáhal po Nežnej revolúcii zakladať Stranu zelených. Venoval sa komunálnej politike a patril k dôležitým postavám neziskového sektora, keď sa u nás len formoval. Vyštudoval medicínu, ale nikdy sa jej profesionálne nevenoval, ani výskumu. Pracoval pre Svetovú banku, stal sa expertom na rozvojovú pomoc aj na niektoré sociálne a globálne témy. Na riziká novodobých pandémií u nás upozorňoval ako jeden z prvých a mal predpoklady prispieť k téme hlasom rozumu a medzinárodných skúseností. Lenže potom sa všetko zvrtlo.

Mesík nadobudol presvedčenie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie