Denník N

Farebná Laterna magika Vladimíra Mišíka

Foto – Animal Music
Foto – Animal Music

Keď na verejnosť prenikli správy, že nestor československého bigbítu Vladimír Mišík (1947) definitívne končí s koncertovaním, hudobných fajnšmekrov obostrel smútok a ľútosť. Našťastie neprestal nahrávať a rovnako tak je to s chuťou objavovať niečo nové – či už literárne, alebo hudobné, hoci jeho zdravotné problémy sú ukrutné. Vždy to bral a berie ako výzvu a osobitú terapiu.

„Že by som uvažoval o úplnom konci muzikantstva, to sa mi nechce,“ povedal. Ale predsa len na kvalitné povzbudenie treba tiež dobrého kamoša a spolupracovníka, ktorý vás presvedčí, pomôže aj navedie. Ten sa našiel už pri šiestimi cenami Českej hudobnej akadémie Anděl ovenčenom CD Jednou tě potkám (2019). Je ním o generáciu mladší, pozoruhodne šikovný muzikant, manažér a produkčne renesančný umelec Petr Ostrouchov, niekdajší člen skupiny Sto zvířat a expert na autorské právo.

Nezriedka osobné príbehy

Hovorí sa, že dvakrát vstúpiť do tej istej rieky sa nedá nikdy. Dvojica Vladimír Mišík a Petr Ostrouchov sa o to novým albumom Noční obraz (vyd. Animal Music 2021) predsa len pokúsila a našla tam nové zákutia, prúdy aj víry. Mišík sa vždy chcel vo svojich pesničkách s poslucháčmi podeliť o nejaké príbehy, nezriedka osobné:

„Hoci je to poézia, aj tak je to príbeh… To ma baví. Keď sedím na javisku, tie príbehy napoly

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie