Denník N

Sme zhrození, že školy sa dajú zobchodovať za predvianočný konzum a lyžovačku (anketa)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zhrozenie a sklamanie. Takto vnímajú riaditelia škôl, psychológovia či analytici plošné zatvorenie škôl. Vláda oznámila, že od pondelka sa zatvára druhý stupeň základných škôl a stredné školy – ako kompromis za otvorenie obchodov pred Vianocami.

„Som zhrozený, keď čítam, že zatvorenie škôl je koaličnou stranou prezentované ako ústupok za otvorené prevádzky, že vyššiu mobilitu v nákupných centrách ideme vyvažovať nižšou mobilitou v školách, že vzdelávanie detí je politicky obchodovateľné za predvianočný konzum a lyžovačku,“ hovorí ekonóm Tomáš Hellebrandt.

Školy opäť nie sú pripravené na ďalšiu vlnu zatvárania, upozorňujú riaditelia. „Napríklad k nám do školy žiadne notebooky pre učiteľov od štátu nedorazili. Ale prišlo dosť peňazí na čistiace a dezinfekčné prostriedky. To musím uznať,“ vraví Roman Baranovič, riaditeľ petržalskej školy Narnia.

Osobností sme sa opýtali:

  • Vláda zatvorila školy a zároveň otvorila obchody pre očkovaných a tých, ktorí covid prekonali. Ako to hodnotíte?

Iveta Barková
riaditeľka Súkromnej základnej školy v Senci, Učiteľka roka 2020

V posledných mesiacoch pociťujem čoraz silnejšie zaťahovanie politiky do školskej problematiky. Handluje sa tu s budúcnosťou celej jednej generácie. Nerozumiem tomu, že sa naši politici nehanbia vysloviť vetu, že zatvorené školy sú prijateľným kompromisom k otvoreným obchodom. Je absurdné vyvažovať otvorené obchody zatvorenými školami. Vôbec sa nehľadal reálny spôsob, ako by školy mohli aj v tom najhoršom scenári fungovať, naivne sme verili, že sa budú zatvárať ako posledné.

Pritom školy od septembra urobili pre svoje fungovanie maximum. Riadime sa usmerneniami, chodíme si v etapách vyzdvihovať samotesty, distribuujeme ich rodičom, riešime chod školy, zabezpečujeme suplovanie za učiteľov v karanténe, pri každej zmene nahlasujeme ministerstvu školstva dáta o počtoch tried, detí a zamestnancov, učíme prezenčne, hybridne aj online. Komunikujeme s rodičmi, vyhľadávame úzke kontakty, doslova poskytujeme covidové poradenstvo. Už v auguste sa vedelo, že školy sa budú premorovať. Ak by sme mali od septembra povinné testovanie detí, mohli sme sa vyhnúť tomu, aby boli školy označené za semeništia nákazy.

Áno, z väčšej časti sme sa premorili a mnohé školy sú už takmer celé imunizované. Dnes však už sú učitelia takí vyčerpaní a rezignovaní, že vlastne trochu aj s úľavou prijímame prechod na dištančné vzdelávanie, hoci to nie je vôbec ideálne riešenie. Znova sme tam, kde sme boli pred rokom – ani dnes nevieme, čo nás v januári čaká, keďže terajšie opatrenia sa majú prehodnocovať až 9. januára. Veľmi by som chcela, aby sme sa do škôl vrátili 10. januára, ale obávam sa, že práve vtedy budeme znášať dôsledky uvoľnení – otvorené obchody, lyžiarske strediská, kostoly. Mobilitu možno zatvorením škôl znížime, ale zväčšili sme tým škody, ktoré zatvorené školy spôsobujú našim deťom. Niektoré sú už nezvratné.


Dušan Ondrušek
psychológ a mediátor

Politické rozhodnutia často odrážajú aj hodnotové nastavenie v spoločnosti, teda to, čo sa vníma ako najviac dôležité, najviac prioritné. Z rozhodnutia som sklamaný. Hlavne keď to prichádza v takomto kontexte. Ako keby politické vedenie povedalo, že konzum je dôležitejší ako vzdelávanie. A že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie