Denník N

Známka, ktorá Igorovi zmenila život

Posielanie listov je, zdá sa, na ústupe. Predsa len, žijeme v dobe, keď stačí zdvihnúť mobil a vieme komunikovať takmer s hocikým. Spomeniete si však, kedy ste naposledy poslali list? Vzali pero, papier, napísali naň svoje myšlienky, vložili ho do obálky a vhodili do schránky?

Samozrejme, bez známky by to nešlo. Pre niekoho už len relikvia z doby pred internetom, pre Igora z Moldavy nad Bodvou však znamenala a znamená omnoho viac. Bez známky by totiž nikdy nedostal množstvo listov plných podpory. A tú počas posledných 8 rokov naozaj potreboval. Igor sa stal jednou z obetí policajnej razie, ktorá sa odohrala v Moldave nad Bodvou v júni 2013. Počas razie použila polícia neprimerané prostriedky a zbytočné násilie. Igor a ďalší podali sťažnosť proti takémuto konaniu a odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Odpoveď v podobe obvinenia z krivej výpovede.

Takže tento teror si údajne spôsobili sami? Tieto rany, tento strach, táto doživotná trauma pre mnoho žien, detí a mužov – nič z toho sa v skutočnosti nestalo?

Za obvinenými od začiatku stálo mnoho ľudí a občianskych organizácií. Jednou z nich sme boli aj my, Amnesty International Slovensko. Snažili sme sa Igorov príbeh dostať do povedomia širokej verejnosti, organizovali koncerty, diskusie, workshopy na školách. A popri tom sme stále zbierali podpisy pod petíciu za zrušenie obvinení a písali listy aj priamo Igorovi, aby vedel veľmi dôležitú vec. Že nie je sám. Že spolu s ním sme v tom aj my, tisíce ľudí z celého Slovenska, ktorí napísali list alebo podpísali petíciu.

Ako sám Igor hovorí: „Pre mňa tie listy znamenajú veľmi veľa, lebo vtedy som pocítil, prvýkrát, že nie som sám a môžem dôverovať ľuďom.“

Igorove obvinenia boli zrušené až tento rok. Šťastný koniec ťažkého príbehu. Podobných príbehov je mnoho na celom svete. Amnesty International sa usiluje o to, aby sa ich hlavní hrdinovia a hrdinky nikdy necítili osamelo a aby dosiahli spravodlivosť.

Pomôžte nám meniť životy a spolu vytvárať spravodlivé konce. Darom aspoň 10 eur nám umožníte odoslať 7 listov do celého sveta. Napríklad pre Zhan, novinárku, ktorá upozorňovala na situáciu v čínskom Wu-chane v čase prepuknutia pandémie a bola odsúdená na 4 roky vo väzení. Alebo pre Bernarda z Guatemaly, ktorého uväznili len preto, že aktívne chránil životné prostredie. Každý list môže zmeniť život. Náš odznak v tvare známky je toho symbolom. Dnes, na Medzinárodný deň ľudských práv, prosíme: noste hrdo túto známku, spolu tak dajme najavo, že ľudské práva nám nie sú ukradnuté.

#znamkamenizivoty

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie